Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: upload pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
banpl
otoz mam taki problem, chcialbym sobie zapisac plik na serwerze www z poziomu przegladarki, takim oto przykladowym scryptem:

1. <?php
  2. if (isset($_POST['addpath'])){
  3.  
  4. $extension = explode ('.', $_FILES['upload']['name']);
  5. $filename = '1.' . $extension[1];
  6.  
  7. if(move_uploaded_file($_FILES['upload']['tmp_name'], "$filename")){
  8.  
  9. echo '<p>plik zostal umieszczony na serwie</p>';
  10.  
  11. }else{
  12. echo 'nie zaladowal pliku';
  13. }
  14.  
  15. }
  16.  
  17. ?>

1. <form enctype="multipart/form-data" action="<? PHP_SELF; ?>" method="post">
  2.  
  3.      <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="524288">
  4.  
  5. <br>
  6. <p>plik: <input type="file" name="upload"></p>
  7. <br>
  8.  
  9. <input type="submit" name="addpath" value="dodaj folder">
  10.  
  11. </form>

no i sie nie da zapisac pliku bo wyskakuje cos takiego:

Warning: move_uploaded_file(1.jpg): failed to open stream: Permission denied in /usr/local/apache/www/htdocs/all-ant.pl/anteny/tw.php on line 24

Warning: move_uploaded_file(): Unable to move '/tmp/phpvtNZvE' to '1.jpg' in /usr/local/apache/www/htdocs/all-ant.pl/anteny/tw.php on line 24

cos podobnego sie wyswietla gdybym chcial utworzyc folder, czy to wina ustawien serwera czy chmod'ow questionmark.gif
stoprocent
Chmodow.

Zrob sobie folder do uploadu ustaw mu chmod 777 i tam uploaduj.
np:

w katalogu ze skryptem zrob katalog upl.
i tu zmien tak:
  1. <?php
  2.  
  3.  $filename = 'upl/1.' . $extension[1];
  4.  
  5. ?>
banpl
no tak zmienic chmoda z 775 na 777, kiedy nie moge przestawic tego chmoda, a jak skopiuje folder z takimi chmodami an serwer to zmienia sie odrazu na 775

co ty na to ?
Gość_Piotr
Coprawda nie odpowiem na twoje pytanie ale chciałem zadać odrazu pytanie uzupełniające smile.gif

Bo ja w moim temacie [php]prosty problem z downloadem napisałem post z tym pytaniem ale nikt jak narazie nie wie smile.gif Może ktoś kto się zna na uploadach:P tu wejdzie i mi odpowie. Mianowicie plik które mi się uploadują na konto mają właściciela www-data i nie moge go usunąc ni zmienić do niego uprawnien. Czy ktoś może wie jak sobie z tym poradzić questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.