Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql/php] Zliczanie ilości rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
art
Witam, mam nastepujący problemik.

Są sobie newsy i komentarze do nich. Mam 2 tabele w bazie, jadną z newsami i drugą z komentarzami, kazdy komentarz ma zapisane id newsa do ktorego został dodany (newsid)... chcę za pomocą jednego zapytania wyswietlić na stronie glownej liste powiedzy 10 newsow i przy kazdym w nawiasie podac ile komentarzy zostalo do niego dodane. Kombinuje i kombinuje z count oraz Group by i kurcze nie wychodzi tak jak chce... a wydawało sie takie proste smile.gif ... prosze o pomoc...
piotrekkr
ilosc komentarzy
  1. SELECT COUNT(*) FROM Komentarze WHERE NEWSID = $id_newsa
art
to to ja wiem... ale chodiz o to zeby jednym zapytaniem wyswietlic tytul newsa ktory jest w innej tabeli oraz liczbe komentarzy do niego ktore to sa w osobnej tabeli znow... to zapytanie ktore mi pdoales musialbym umiescic w pętli... i wowczas przy wyswietlaniu np 10 newsow lacznie mialbym 11 zapytan na stronie glownej... a ja musze to tylko jednym zalatwic biggrin.gif prawie mi sie to udalo tylko ze problem polega na tym ze jezeli do ktoregos z newsow nie ma jeszce komentarza to on sie nie pojawia...

1. $select=pSQL("
  2. select COUNT($tab_news.id) as ile, $tab_news.id, $tab_news.content, $tab_news.title, $tab_news.datadodania, $tab_news.odslony, $tab_news.newskatid as newskat, $tab_news_kategorie.nazwa
  3. from $tab_news_komentarze INNER JOIN ($tab_news INNER JOIN $tab_news_kategorie on $tab_news_kategorie.id=$tab_news.newskatid) ON $tab_news.id=$tab_news_komentarze.newsid
  4. where $tab_news.home='1' and $tab_news.pub='1'
  5. GROUP BY $tab_news_komentarze.newsid ORDER BY $tab_news.datadodania desc limit $conf_home_news_ile
  6. ");
Adiasz
sprubuj:
(dostostuij nazwy do swojego przykladu)
  1. SELECT N.*,(SELECT count(*) FROM komentarze AS K WHERE K.newsid = $newsid ) AS ilosc FROM news AS N WHERE N.newsid = $newsid;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.