Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Formularz z plikowym polem INPUT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nowy
Mam formularz a w nim pole INPUT typu FILE. Kiedy nacisnę przeglądaj i wskażę plik wszystko jest ok. Ale chciałbym wpisywać też ręcznie nazwę pliku. Jednak gdy to zrobię formularz do skryptu przesyła mi pustą zmienna zamiast wpisanej nazwy. Co mam zrobić?
b4rtaz
Zrób 2 pole, <input>. Jeśli pole 'file' bedzie puste, to użyje pola 'input' (if & else).
Gość
Niezbyt rozumiem. Ktos wpisuje do pola 'file' nazwe pliku... i co mam z nia zrobic?
thornag
Nie jestem pewien czy da sie to osiagnac. Przeciez bo wybraniu pliku i kliknieciu submit formularz uploaduje pliki z inputow typu file z niczego innego. Nie wyobrazam sobie sytuacji w ktorej po wyslaniu samej nazwy php same sobie plik o tej nazwie pobierze tongue.gif Server-side jak ktos tu zwykl mawiac. Mozna probowac za posrednictwem AJAXA jakos ta zmienna tam wprowadzic do pola typu file, chociaz tez w to watpie. Poszukaj cos o formularzach i o polach typu file, moze jest jakas wlasciwosc dla nich ktora pozwala na edycje pola FILE.
nospor
Tego sie nie da osiągnąć. Jest to spowodowane bezpieczenstwem klienta. Jesli to by bylo mozliwe, to kolesie by sami ci wypelniali te inputy pobierajac w ten sposob pliki z Twego kompa, a tego chyba bys nie chcial.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.