O co chodzi w tym mysqli?? Wiem ze jest pare tematów na ten temat, ale w żadnym nie jest wytłumaczone:( Ucze sie na podstawie php i MySQL Vademecum Profesjonalisty wyd III i mam taki problem:
Gdzy mam właczony PHP4 (uzywam krasnala) to w lini:
$bd_lacz = new mysqli('localhost', 'uwierzytel', 'uwierzytel', 'uwierz');
wystakuje mi taki błąd: Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: mysqli in c:\usr\krasnal\www\22\uwierz_glowny.php on line 10
Natiomiast kiedy przejde na PHP5: Fatal error: Class 'mysqli' not found in c:\usr\krasnal\www\22\uwierz_glowny.php on line 10
Dlaczego?? Czy mam coś zainstalować, albo wgrać, albo dopisać coś w jakiejś linijce w jakimś pliku?? Jesli ktoś bedzie odpowiadał, to prosze "łopatologicznie":)
No i jeszcze jedno pytanie, nie znalazłem serwera który obsługuje PHP5, a spotkałem sie z dwoma opiniami, ze mysqli jest obsługiwany od wersji PHP5, a druga opinia że od PHP4 w zwyż. Więc jeśli tylko od PHP5 to czy jest sens w ogóle na razie tego pisania?? A jeśli nie, to jak to zmienić, aby dostosować do wersji PHP4??
Gdyby ktoś chciał pełen kod, to chodzi mi o rodział 22, moge przeslac na maila, bo tego jest naprawde dużo, a myśle że wszyscy maja tą ksiażke z przykłądami:)
Gdyby co to mail: marcinpalicki@wp.pl
gg: 2356598