Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/krasnal] Problem z połaczeniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ixnay
Otoz chce zaczac zabawe z bazami danych. Wyczytałem ze na pocżatek najlepszy bedzie pakiet krasnala.
Ściąnałem w wersji 2.7. Probuje odpalić phpmyadmin podaje standardowe login i hasło (root / krasnal) jednak nie chce go przyjać. Po kilku próbach wywala bład złego konta.
Probowałem zarówno z konta admina jak i uzytkownika.
Instalowalem na koncie uzytkownika (jezeli to ma jakies znaczenie) .
Piórko jest zielone, światło jednak czerwone:/
Ma ktos pomysł czemu nie loguje?
cadavre
Spróbuj zreinstalować. Powinno działać. A jeśli nie to zobacz plik config.inc.php w folderze phpMyAdmina - pola:
  1. <?php
  2. $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root';
  3. $cfg['Servers'][$i]['password'] = 'krasnal';
  4. ?>
Ixnay
probowałem juz reinstalować oraz zmieniałem plik config.inc.php . Ciagle nic.
djkret
Nie włącza się Tobie wogóle MySQL. Instalowałeś go domyślnie na C: czy też zmieniłeś dysk instalacyjny na inny?

Jeśli zmieniłeś dysk instalacyjny to ściągnij sobie plik instalacyjny nakładki na inne ścieżki i zainstaluj go tam gdzie masz krasnala. To powinno pomóc bo prawdopodobnie nie włącza się usługa MySQL.
NetJaro
Ja zamiast krasnala polecam WampServer. 0 kłopotów, łatwa obsługa i częste aktualizacje.. Krasnal już chyba nie jest rozwijany.
php programmer
Krasnal jest bardzo dobry
Cytat
światło jednak czerwone
świało czerwone oznacza że MySQL ci nie chodzi, musi być zielone.

Jeśli masz wersję krasnala 2.7 to musisz mieć też Windows XP z SP2
Jeśli nie masz Windows XP z SP2, to musisz zanstalować wersję krasnala 2.6

Od tego zależy czy będzie ci chodził MySQL czy też nie.
DjKermit
Cytat(php programmer @ 29.07.2006, 12:18 ) *
Jeśli masz wersję krasnala 2.7 to musisz mieć też Windows XP z SP2
Jeśli nie masz Windows XP z SP2, to musisz zanstalować wersję krasnala 2.6

Od tego zależy czy będzie ci chodził MySQL czy też nie.

Chyba jednak nie koniecznie.
U mnie XP SP1 i krasnal, wszystko chodzi, łącznie z MySQL.
php programmer
Być może w każdym razie jestem pewien,
że musi być Windows XP dla krasnala 2.7
bo sam miałem z tym problem
djkret
U mnie na Win 98 krasnal 2.7 śmigał bez problemu więc jest jeszcze kompatybilny z tym systemem, a z XP i SP1 oraz bez SP1 i SP2 też będzie śmigal po dobrym zainstalowaniu.
Ixnay
Tak mam zainstalowanego krasnala na C:\usr
Pobrałem wersje 2.6 , poniewaz mam XP z SP1 ale ciagle to samo nie chce sie zalogować.
darth_sidious
Napisz/wstaw jaki dokladnie komunikat Ci wywala...

Pozdro
Darth
Ixnay
gdy loguje sie z powłoki 'windowsa' to po prostu nie chce połączyc i po 3 probach wywala strone ze zły login/hasło.

Gdy probuje odpalić mysql z lini komend wywala
Error 2003:Cant connect to mysql server on localhost <10061>
Lonas
Ja używam EasyPhp bezproblemowy - spróbuj zainstalować zobacz czy Ci działa - jeśli podziała to znaczy że w krasnalu w konfiguracji masz problem, jeśli nie to znaczy że coś z Twoim systemem :

http://easyphp.org/telechargements.php3
Ixnay
Zainstalowałem WAMP server.
Mam pytanko. Jak przestestować napisany skrypt ?
strife
Cytat(Ixnay @ 29.07.2006, 19:38 ) *
Zainstalowałem WAMP server.
Mam pytanko. Jak przestestować napisany skrypt ?

Uruchom serwer, wpisz localhost w przeglądarce ( ew. 127.0.0.1 bądź swoje IP ). Potem tylko szukasz katalogu na udostępniane pliki, wybranego przez instalator wamp'a.
-Diablo-
Wamp jest dużo lepszy niż krasnal, też miałem taki problem z hasłem do phpMyAdmin. Wamp na początku też sprawiał mi pewne problemy ale jest bardziej intuicyjny i wszystko jest teraz OK. Jeszcze jedno, jeżeli uruchamiacie WampServer wyłączcie (jeśli macie) Skype'a, jest konflikt między nimi, stosują te same porty, czy coś takiego. Pozdrawiam - Diablo biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.