Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak odczytać jedną linię z pliku html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pixi21
Witam, mam problem ponieważ przejrzałem troche manuala i najodpowiedniejsze co rzuciło mi się w oczy to funkcja fgets do wycinania linii z pliku. A chcę konkretnie robić coś takiego:
- plik php łączy się ze stroną html
- wybiera z niej tylko jedną konkretną linię np z jakimś linkiem[np 20 linia kodu podana w jakimś parametrze w pliku php]
- pobraną linię obrabia w celu pozostawienia tylko linku

Czy ktoś ma pomysł czy takie cos jest możliwe i ewentualnie jak to zrobić? Jeżeli ktoś ma chwilke to prosiłbym o jakieś konkretne przykłady kodu bo z manuala mimo kilkakrotnego czytania mało rozumiem.

Pozdrawiam

Na prawde nikt się nie orientuje? Zapraszam do przedstawiania swoich pomysłów i dyskusji.

Pozdrawiam
Cysiaczek
Po prostu się łączysz, pobierasz line, obrabiasz i tyle. Oczywiście fgets jest w tym pomocne. Nad czym tu dyskutowac?

Używasz preg_match() na takim stringu i dostajesz to co chcesz (musisz tylko wiedzieć, jakiego wzoru szukać).

Zresztą poszukaj na forum, bo było i to ne raz i nie dwa, a więcej razy.

Pozdrawiam,
dyktek
wyrażenia regularne

preg-match

na forum troche też o tym było możesz poszukać
pixi21
Cytat(Cysiaczek @ 17.08.2006, 15:44 ) *
Po prostu się łączysz, pobierasz line, obrabiasz i tyle. Oczywiście fgets jest w tym pomocne. Nad czym tu dyskutowac?

Używasz preg_match() na takim stringu i dostajesz to co chcesz (musisz tylko wiedzieć, jakiego wzoru szukać).

Zresztą poszukaj na forum, bo było i to ne raz i nie dwa, a więcej razy.

Pozdrawiam,

To była na prawde fachowa pomoc, nastepnym razem lepiej nic nie pisz niż nabijaj sobie posty angrysmiley.gif
mike
1. Proszę poprawić temat wątku. Nie jest zgodny z zasadami panującymi na forum Przedszkole.
2.
Cytat(pixi21 @ 17.08.2006, 21:53 ) *
To była na prawde fachowa pomoc, nastepnym razem lepiej nic nie pisz niż nabijaj sobie posty angrysmiley.gif
Nie ma co się unosić tylko wziąść do serca radę. Wątek poruszany na forum już setki razy. Wyszukiwarka (której nie użyłeś) nie gryzie.

1. Wczytujesz plik do tablicy: file()
2. Skoro masz tablicę, to możesz wybrać sobie dowolną linię.
3. Stosujesz odpowiednie wyrażenia regularne na wybranej linii aby pozostawić tylko adres.
4. Sklejasz wszystkie liniie do kupy. implode() Cięgiem łączącym będzie nzak końca linii.

Wszystko masz w manualu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.