Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]rozróżnienie wyrazów w ciągu znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andulka
W jaki sposób przekzując w zmiennej $fraza zdanie: 'Ala kota ma' rozrożnić poszczegóknie wyrazy, żeby można było to wykorzystać do rozbudowania wyszukiwarki. Zakładając, że mamy w bazie danych zdanie: 'Ala ma kota' - moja wyszukiwarka sobie z tym nie poradzi (rozpoznaje dokładne ciągi wyrazowe). Moim celem jest wykonanie podobnej wyszukiwarki, jaka jest w phpmyadmin, gdzie jest możliwość wyboru, czy wszystkie wyrazy mają się powtarzać, czy tylko niektóre.
Gość
$tablica=split(' ',$fraza);
andulka
A w jaki sposób zliczyć te poszczególne wyrazy?
mike
Cytat(andulka @ 17.08.2006, 21:41 ) *
A w jaki sposób zliczyć te poszczególne wyrazy?

A co, dwie lewe rączki nie pozwalają wejść do manuala i poszukac funkcji, która zlicza ilość elementów w tablicy?
Tablice :: Lista funkcji

P.S.
Proszę poprawić temat wątku. Nie jest zgodny z zasadami panującymi na forum Przedszkole.
andulka
Cytat(mike_mech @ 17.08.2006, 20:27 ) *
A co, dwie lewe rączki nie pozwalają wejść do manuala i poszukac funkcji, która zlicza ilość elementów w tablicy?
Tablice :: Lista funkcji

1. <?php
  2. ?>
nie za bardzo działa, ale poradziałem sobie tak:
  1. <?php
  2. $i='0';
  3. foreach ($tablica as $zmienna) {
  4.  $i++;
  5. }
  6. echo $i;
  7. ?>

Cytat(mike_mech @ 17.08.2006, 20:27 ) *
P.S.
Proszę poprawić temat wątku. Nie jest zgodny z zasadami panującymi na forum Przedszkole.

ok, mój błąd
mike
Cytat(andulka @ 17.08.2006, 23:02 ) *
  1. <?php
  2. ?>
nie za bardzo działa, ale poradziałem sobie tak:
  1. <?php
  2. $i='0';
  3. foreach ($tablica as $zmienna) {
  4.  $i++;
  5. }
  6. echo $i;
  7. ?>

ok, mój błąd

To teraz otwórz raz jeszcze tą stronę: Tablice :: Lista funkcji i wyszukaj na niej (Ctrl+F) podkreślony przeze mnie ciąg, czyli 'zlicza ilość elementów w tablicy" tongue.gif
andulka
Cytat(mike_mech @ 17.08.2006, 21:05 ) *
To teraz otwórz raz jeszcze tą stronę: Tablice :: Lista funkcji i wyszukaj na niej (Ctrl+F) podkreślony przeze mnie ciąg, czyli 'zlicza ilość elementów w tablicy" tongue.gif

zgadza się, działa snitch.gif , dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.