kacekk
18.08.2006, 11:32:43
Witam
Mam zainstalowanego krasnala. Mam problem z php - nie działa mi. Piszę program w php i przeglądarka go "nie widzi". Jak pisze php z elementami HTML przeglądarka wyświetla tylko HTML. Co robic? U mojego znajomego wszsytko jest ok. Proszę o pomoc
jastu
18.08.2006, 11:42:46
wpisz w pasek adresu : localhost (z tego co pamiętam powinna się tam pokazać strona startowa Krasnala)
jeśli się nie pokaże to jest błąd instalacji.
jeśli się pokaże to krasnal jest ok.
Zlokalizuj gdzie jest folder z którego ta stronka została pobrana (chyba c:/(krasnal/)usr/www/)
ale nie dam sobie nic uciać że tam właśnie.
btw.na stronie krasnala jest forum
kszychu
18.08.2006, 11:44:18
Cytat(kacekk @ 18.08.2006, 12:32 )

Jak pisze php z elementami HTML przeglądarka wyświetla tylko HTML.
Ciekawe... Weź no rzuć kawałkiem kodu.
kacekk
18.08.2006, 11:59:21
Strona startowa krasnala mi się pokazuje w localhost. Co wiecej pokazuje mi, ze php działa ok. Co do jakiejś linijki kodu, niech bedzie chociażby ta:
<!DOCTYPE ...>
<html>
<head>
<title>Przykład 1</title>
</head>
<body>
<h1>Przykład 1</h1>
<?php
echo 'Witaj';
?>
</body>
</html>
wyświetla się tylko:
Przykład 1
Kodu z php wogóle nie wyświetla. Próbowałem z innymi kodami o innych konstrukcjach. Za kazdym razem przeglądarka ignorowała mi kod php. Być może popełniam jakiś fundamentalny błąd, ale nijak nie mogę do tego dojść....
Na forum krasnala kilka osób ma ten sam problem co ja i nikt im nie pomaga
kszychu
18.08.2006, 12:06:29
A czy to co masz poniżej sekcji <?php ?> też się nie wyświetla (/Body, /html)? Zobacz w źródle.
php programmer
18.08.2006, 12:08:39
a może masz złe rozszerzenie pliku?
spróbu zmienić rozszerzenie z html na php.
Zrobiłem sobie mały test u mnie w krasnalu.
Jak jest rozszerzenie .html to tez nie wykonuje instrukcji php
a wyświetla jedynie tagi html, po zmianie rozszerzenia na php
instukcje php się wykonują, więc pewnie u ciebie jest to samo.
kacekk
18.08.2006, 12:45:48
No niestety zmiana nazwy pliku na php spowodowała, że przegladarka wogóle go nie otwiera....
Nie ukrywam, ze jestem w temacie zielony (nawet bardzo). Zainstalowałem krasnala i jak przeczytałem wszystko powinien mieć już skonfigurowane. zresztą wyświetla, ze php chodzi ok. Zatem wszystko powinno być ok. Kod php powinien się otwierać, a otwierają mi się jedynie kod HTML....
Cytat(kszychu @ 18.08.2006, 13:06 )

A czy to co masz poniżej sekcji <?php ?> też się nie wyświetla (/Body, /html)? Zobacz w źródle.
Poniżej nic mi się nie pokazuje
php programmer
18.08.2006, 12:57:41
Najprostrzy sposób, to zainstalować
krasnala klikając cału czas OK,
nic nie zmieniasz, w szczególności
a tym bardziej ścieżki c:/usr
jeśli wszystko zostawisz jak jest domyślnie
to powinno wszystko chodzić
kacekk
18.08.2006, 13:26:11
Tak to wiem, totez krasnala zainstalowałem bez najmniejszych zmian...
php programmer
18.08.2006, 17:39:05
Cytat
No niestety zmiana nazwy pliku na php spowodowała, że przegladarka wogóle go nie otwiera....
no tak, ale czy w pasku adresu w przeglądarce też zmieniłeś końcówkę z .html na .php

?
http://localhost/~katalog/skrypt.html---->
http://localhost/~katalog/skrypt.php
Gość
18.08.2006, 18:05:44
Niestety bez rezultatu....
Może ja robię jakiś fundamentalny błąd.... ? Czy ma znaczenie gdzie zapisze mój kod w php? Czy może powinienem go zapisywać w jakimś określonym pliku?
Cysiaczek
18.08.2006, 18:18:07
A może powiesz w jakim katalogu go zapisujesz? Ewentualnie pod jaką nazwą i co wpisujesz w przeglądarce. Krok po kroku
Pozdrawiam,
Gość
18.08.2006, 19:00:15
A więc zapisuje skrypty w notatniku w "moich dokumentach" z końcówką php. Otwieram plik poleceniem "otwórz jako..." i wybieram explorera... Cóż to moje pierwsze kroki z tym językiem i myślałem, że obsługuje się go tak samo jak HTML.... Wiem, że moje problemy wydają się być infantylne, ale każdy kiedyś "coś" zaczyna... Z góry dziękuje za pomoc
skowron-line
18.08.2006, 19:08:08
Cytat(kacekk @ 18.08.2006, 10:59 )

Kodu z php wogóle nie wyświetla
to jak nie wyswietla to chyba php dziala tylko konstrukcja jest zla bo jak bys mial taki kod jak pokazales to by wyswietlilo znaczniki <?php i reszte jako tekst.
Cysiaczek
18.08.2006, 19:08:09
Oj
Tak sie nie uda.
Zapisz to w katalogu HTDOCS swojego serwera i uruchom przez
http://localhost/nazwapliku.php
Gość
18.08.2006, 20:34:15
Dzięki serdecznie:) cymbał ze mnie.... Teraz działa:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.