Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]problem z includowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
roanoke
problem: includowanie zawartości pliku oraz do określonych miejsc na stronie głównej wcześniej zdefiniowanych jego części typu tytuł, stopka etc.
rozwiązanie: tzn. ja coś kombinuję w kierunku zmiennych - ustawiam w artykule zmienne np. $nazwa = costam, a później w pliku głównym daję w interesujących mnie miejscach
  1. <?php
  2. if ($nazwa) {echo($nazwa);}
  3. ?>

tylko, że nie chce działać. a może jest jakaś instrukcja do include ? jak najlepiej to zrobić (i bezpiecznie tongue.gif)?
Paweł :)
nie wiem czy dobrze zrozumiałem (chcesz zrobic sobie jakby szablony do artykułów?) , ale jesli tak, to polecam funkcję implode(). więcej o niej na php.net
roanoke
nie do końca szablon, tylko:
1. mam główny plik index.php, do którego w miejsce "treści" includuje artykuły, za pomocą switch
2. teraz chcę, żeby tytuł dokumentu html był zmieniany dynamicznie, w zależności od wczytanego artykułu
3. w pliku z artykułem jest podany kod
  1. <?php
  2. global $tytul;
  3. $tytul='jakis tytul';
  4. ?>

4. natomiast w index.php w miejscu <title></title>:
  1. <?php
  2. global $tytul;
  3. if ($tytul)
  4. {
  5. echo("strona - ".$tytul);
  6. }
  7. else echo("strona - Aktualności");
  8. ?>

5. i to nie działa
PS. bo z includowaniem samych plików sobie poradziłem
My4tic
index.php

1. <?php
  2.  
  3. switch ($_GET['id']) {
  4.  case 0:
  5.  include('news0.php');
  6.  break;
  7.  case 1:
  8.  include('news1.php');
  9.  break;
  10.  default:
  11.  include('mainpage.php');
  12. }
  13.  
  14. echo '<html><head><title>'.$title.'</title></head><body>'.$content.'</body></html>';
  15. ?>

news0.php

1. <?php
  2. $title = 'News';
  3. $content = 'Tresc';
  4. ?>
Mirer
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem problem, gdyż to co napisałeś jest znacząco nieskładne, ale z tego co wywnioskowałem chcesz zmienić tytuł strony
  1. <title><? echo $tytul ?></title>

gdy zostanie wklejony nowy artykuł. Może zrobić coś takiego:
  1. <?php
  2. switch($warunek)
  3. case COS:
  4. $title='Jakis tytul 1';
  5. include('artykul1');
  6. break;
  7. case COS_INNEGO:
  8. $title='Jakis tytul 2';
  9. include('artykul2');
  10. break;
  11. ?>

itd.

Trochę to za proste się wydaje by nad tym tyle czasu rozwodzić, więc śmię wątpić czy o to chodziło?
roanoke
Cytat(Mirer @ 24.08.2006, 14:44 ) *
Trochę to za proste się wydaje by nad tym tyle czasu rozwodzić, więc śmię wątpić czy o to chodziło?
tongue.gif początkujący jestem, ale o to mi właśnie chodzi. a teraz postaram się jak najdokładniej wytłumaczyć o co mi chodzi:
1. buduję serwis, od którego wymagam szybkości, prostoty i "mobilności/giętkości/zwinności/ekonomiczności" - nie wiem jak to nazwać tongue.gif (no i oczywiście bezpieczeństwa)
2. mam taki pomysł, który zawzięcie realizuję smile.gif, a mianowicie, że mam główną stronę index.php. jest to szablon html ze wstawkami php, mniej więcej tak:
  1. <head><? tutaj ma si&#281; pojawia&#263; tytu&#322; w zale&#380;no&#347;ci od wczytanej strony i nie wiem czy to
  2. zadzia&#322;a, ale dobrze by by&#322;o jak te&#380; by&#322;yby s&#322;owa kluczowe dla danej strony - tylko
  3. przypuszczam, &#380;e wtedy nie dzia&#322;a&#322;oby to na wyszukiwarki ?></head>
  4. //banery i inne elementy strony
  5. //tabelka z menu
  6. <? includowanie podstron w zale&#380;no&#347;ci od kilkni&#281;tego linka w menu ?>
  7. //stopka
  8. </body>
  9. </html>

3. może ktoś ma jakiś lepszy pomysł jak to wykonać ?
4. @mirer o Twoim sposobie też myślałem ale nie chce działać
5. @My4tic, zadziałałby Twój sposób, ale nie o to mi chodzi

//edit: właśnie zrobiłem biggrin.gif. użyłem do tego funkcji i poszło:
na górze w head dałem:
  1. <?
  2. function tytul($tytul)
  3. {
  4. echo '<title>'.$tytul.'</title>';
  5. }
  6. ?>

a przy includowaniu wywołanie funkcji biggrin.gif
  1. <?php
  2. include 'jakistytulek.php';
  3. $tytul = 'jakistytulek';
  4. tytul($tytul);
  5. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.