Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona wielojęzykowa jak do tego podejsc?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maverickkk
Cześć.

Mam zrobić strone 3 językową i nie do końca wiem jak się zato zarbrać. Jak powinna taka strona wyglądać od strony kodu. Na stronie będą wszystkie teksty w 3 języka ale i grafika bo menu graficzne bedzie też przełumaczone i niewiem czy wszystkie teksty umieścić w bazie danych czy w zwykłych plikach czy w XML.
Czy tworzyć oddzielne 3 kaltalogi dla każdej z werski. Co z dodawaniem mowych strony?

Prosze o podpowiedz osoby której mają doświadczenie w tej materii.
erix
gettext
marrrecki
w linkach do obrazkó daj zmienną języka jako ścieżkę do pliku (np.polish) i taki sam katalog utwórz na serwerze i w nim trzymaj przyciski. podobnie możesz zrobić z plikami językowymi. w każdym takim pliku dajesz np define('TEXT_HELLO', 'Cześć'); i w sklepie wywołąnie <?php '<span>' . TEXT_HELLO . '</span>' ?>
erix
I po co tak?

Masz przeciez do tego natywne (w Unixach; w Windows trzeba włączyć) rozszerzenie, jakie podałem w poprzednim poście. To rozwiązanie jest wykorzystywane np. w WordPressie i wygląda mniej więcej tak.

Najpierw musisz załadować przygotowanego langpacka (jak go przygotować łatwo znajdziesz w Google).
  1. <?php
  2. __('nazwa stringa')
  3. ?>

Ot, cała filozofia...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.