Tabela:
Logowanie:
-- ID_UZYTKOWNIKA
-- LOGIN
-- ...
TEMATY:
-- ID_TEMATU
-- ID_NADAWCY
-- ID_ODBIORCY
-- DATA_OSTATNIEGO_POSTU
-- ...
-- ID_TEMATU_POSTU
-- DATA
-- ID_NADAWCY
-- ID_ODBIORCY
-- ...
Pobieranie loginów (pojedyńczo, BEZ loginu użytkownika zalogowanego) jeśli istnieją tematy, oraz dołączanie ilości tematów:
$pobieranie = mysql_query("SELECT l.id_uzytkownika, l.login, count(t.id_tematu) as ilosc FROM logowanie l LEFT JOIN tematy t ON t.id_nadawcy = l.id or t.id_odbiorcy = l.id WHERE (t.id_nadawcy = '".$_SESSION['id']."' or t.id_odbiorcy = '".$_SESSION['id']."') and l.id <> '".$_SESSION['id']."' GROUP BY l.id" );
W tym momencie mam tablicę z listą loginów (poza użytkownika zalogowanego) pojawiających się unikatowo, z od razu podaną ilością tematów założonych względem danego użytkownika.
Całość to wątkowe dyskusje między użytkownikami np X i Y, gdzie X jest zalogowany. Pojawi się więc login Y'ka wraz z liczbą tematów założonych przez Y do X lub odwrotnie. Wszystko jest w porządku. Kuleje natomiast zrealizowanie pomysłu, aby do całości dołączana była ilość postów napisanych przez X do Y i odwrotnie, oraz suma postów X i Y. Zależy mi na jednym zapytaniu, ponieważ chcę uwzględnić opcję sortowania. Czy to się da jakoś zrealizować?