Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] problem z zapewne prostym zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
TopGun
Mam dwie tabele, w jednej mam id_stud, id_przed, ocena a w drugiej rok, id_stud, id_przed. I teraz chcialbym, aby zostala mi wyliczona wartosc srednia ocen studentow zalozmy z roku 2005/2006, na razie pomijam jeszcze jeden warunek sprawdzania semestru. No i ja chcialem wpisac tak:
  1. SELECT id_stud, avg(ocena) FROM oceny AS o JOIN rok_akad AS r WHERE o.id_stud = r.id_stud AND r.rok = '2003/2004'

No i gdzies mam blad, ale nie bardzo wiem gdzie. Czy jakies zagniezdzanie musi byc? Pozdrawiam.
cornholio666
Nie wiem, może się mylę ale chyba przydałoby się tutaj GROUP BY
matlas
a wklej info bledu?
JaRoPHP
Proponuję zapoznać się ze składnią JOIN.
  1. ... JOIN ... ON ...
TopGun
Dziekuje Wam za wskazowki. Wszystkie pomogly, dzieki czemu poszukalem, poczytalem i wszystko mi dziala jak potrzebuje na ponizszym zapytaniu:
  1. SELECT o.id_stud, p.semestr, avg(ocena) FROM oceny AS o, przedmioty AS p LEFT JOIN rok_akad AS r ON
  2. r.id_stud = o.id_stud AND r.id_przed = o.id_przed WHERE r.rok = '$rok_podaj' AND p.semestr = $sem_podaj AND o.id_przed = p.id GROUP BY o.id_stud

Pozdrawiam wszystkich !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.