Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wysyłanie i Odbieranie poczty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
volvox
Bawie sie troszke w PHP, ale na razie w podstawach. Chcialem sobie wziasc jakis ambitniejszy projekt zrobic zeby miec motywacje do nauki winksmiley.jpg Zanim jednak zabiero sie do roboty to kilka malych pytanek:
Wymyslilem sobie stronke ktorej czescia ma byc obsluga emaila na zdalnym serwerze (np skrzynka na wp.pl). Skrypt powienin odbierac poczte i dac mozliwosc jej odbierania oraz wysylania.
- Jak trudny bylby taki skrypt? (widzialem ze wysylanie moze byc dosc prosto zrobione uzywajac php mailer, ale co z odbieraniem)
- Czy ktos ma jakies rzeczy ktore moglby pomoc? (robil wczesniej i zna stronki, ma pomysl jakich rzeczy mialbym szukac, jakim funkcjom przygladnac sie dokladniej)

----------------------
ps. do wszelakich spamiarzy poradami z cyklu 'zobacz na google' czy 'RTFM' --> nie czytajcie nawet tego posta
nitro18
co do wysyłanai to pomoze ci klasa phpmailer
mike
~nitro18 następnym razem zanim odpiszesz to najpierw przeczytaj co już zostało napisane. Przecież ~volvox juz sam wspomniał o PHPMailer.

~volvox napisanie odbierania nie jest trudne. Po prostu troszkę żmudne, żeby było dobre. Pisałem kiedyś klienta poczty i nie było to jakoś specjalnie skomplikowane.

Materiały, które Ci pomogą:
IMAP, POP3 and NNTP Functions
Webcity :: Piszemy klienta poczty e-mail w PHP
PHP solutions 2004/02 PHP 5 XML i programowanie obiektywne (w tym numerze był artykuł "Klient poczty elektronicznej" dostępny w sieci za darmo w wersji pdf. Może gdzieś jeszcze znajdziesz)
nitro18
no dobrze, ale ja mam pytanie bo ja tez kiedyś pisałem klienta ale mi nie wyszło a chodzi czy można przy połączeniu pop3 lub imap wyświetlić wiadomość HTML, gdy ona tak jest ustawiona? Czy można powiedzieć ile jest załączników i dąc je userowi je do downloadu?
mike
Cytat(nitro18 @ 6.03.2007, 16:08:44 ) *
(...) czy można przy połączeniu pop3 lub imap wyświetlić wiadomość HTML, gdy ona tak jest ustawiona?
Czy można powiedzieć ile jest załączników i dąc je userowi je do downloadu?
Można, trzeba trochę popisać, bo nie jest to oczywiste, ale też nie bardzo trudne.
Zadaj konkretne pytania to dostaniesz odpowiedzi smile.gif

Zresztą odpowiedzi masz w podanych przez mnie linkach (przede wszystkim w artykule na webcity)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.