Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]wysyłanie zmiennych w sposób bespieczny i praktyczny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Basic_01
Więc mój problem polega na tym że zrobiłem już sobie mniej więcej stronke, ale niektóre rzeczy na niej mają być dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Mechanizm logowania zrobiłem - dane wysyła metodą POST ale później ta metoda była by kłpoptliwa bo do każdej podstrony przechodziło by się przez przyciski submit. Niestety ten sposób nie mówiąc już o masie kodu jest troche nie estetyczny i nie praktyczny, bo nie można zwykłego tekstu ustawić, czy otworzyć w nowym oknie. Myślałem o metodzie GET i wysyłać w linku zmienne ale jako, że już kiedyś zostało takie coś zostało wykorzystywane przeciw mnie angrysmiley.gif , nie jestem przekonany do tej metody. Wiem że można zakodować np szesnastkowym ale to jest żadne zabespieczenie, a samemu raczej żadnego algorytmu szyfrującego nie zrobie. Więc byłbym niezmiernie wdzięczy za jakieś sugestie co do przekazywania zmiennych o użytkowniku.
Atomic
Poczytaj o sesjach.

Zapisz ten kod do pliku test1.php
  1. <?php
  2.  
  3. $_SESSION['wartosc'] = 'poczytaj o sesjach';
  4. echo 'wartość zmiennej to "poczytaj o sesjach"';
  5. ?>

natomiast ten do pliku test2.php

1. <?php
  2.  
  3. if(isset($_SESSION['wartosc'])) echo 'wartość zmiennej ustalona w pliku test1 to "' . $_SESSION['wartosc'] . '"';
  4. else echo 'najpierw wywołaj test1.php';
  5.  
  6. ?>

Wrzuć pliki na serwer, wywołaj w przeglądarce test2 następnie test1 i ponownie test2.
Za pomocą sesji możesz przekazywać dane pomiędzy stronami.
Jeżeli masz jakieś pytania pisz na gg 2905344.

Jeżeli chcesz szyfrować dane to poczytaj o funkcji crypt().

Tu masz podobny temat

Forum
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.