Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Problem z typem plikow w uploadzie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dawhol
A wiec tak robilem upload plikow w moim skrypciku no i problem powstał taki iż przepuszcza tylko pliki JPG/JPEG a PNG i GIF niechce mimo poprawnej instrukcji warnukowej.

Robiłem wszystkie trzy na raz i kazdą pojedynczo (ponizej dla pliku php)
i wyskakuje mi ten bład ze nie ten typ Pliku mimo ze wysyłam poprawne pliki ;/

1. <?php
  2. if ($_FILES['plik']['type'] != image_type_to_mime_type(IMAGETYPE_PNG)) {
  3. echo "<script> alert('Zły typ pliku! Akceptowane typy: JPG/JPEG, GIF, PNG'); window.history.go(-1); </script> ";
  4. exit();
  5. }
  6. ?>

Ponadto mam problem z fukncja exif_imagetype() pokazuje mi ze taka fukncja jest niezdefiniowane a przeciez jest ona wbudowana w PHP :/ co lepsze jest tak i na php 4 i na php5 ;/

np nie działa mi tak a instrukcja warunkowa:
  1. <?php
  2. if (exif_imagetype('image.gif') != IMAGETYPE_GIF) {
  3.  echo 'The picture is not a gif';
  4.  }
  5. ?>
TranceAddict
tak powinno dzialac

1. <?php
  2. if(($_FILES['img']['type'] == 'image/gif') OR ($_FILES['img']['type'] == 'image/png') OR ($_FILES['img']['type'] == 'image/jpg') OR ($_FILES['img']['type'] == 'image/jpeg'))
  3.  {
  4. move_uploaded_file($_FILES['img']['tmp_name'], 'uploaduje_tutaj' . $_FILES['img']['name'])
  5. or die('Błąd przesyłania pliku.');
  6.  }
  7.  else
  8.  {
  9. die('Niepoprawny typ pliku.');
  10.  }
  11. ?>

pzdr smile.gif
dawhol
  1. <?php
  2. if (($_FILES['plik']['type'] != 'image/gif') OR ($_FILES['plik']['type'] != 'image/png') OR ($_FILES['plik']['type'] != 'image/jpg') OR ($_FILES['plik']['type'] != 'image/jpeg')) {
  3. echo "<script> alert('Zły typ pliku! Akceptowane typy: JPG/JPEG, GIF, PNG'); window.history.go(-1); n";
  4. exit();
  5. }
  6. ?>

jest tak i nadal wyskakuje błąd ;/
fredzio90
  1. <?php
  2. if(preg_match("/.php[0-9]{0,1}$|.[d,h,t]{0,3}x{0,1}ml$|.jsp$|.cgi$/i", strtolower($_FILES['plik']['name'])))  echo "<script> alert('Zły typ pliku! Akceptowane typy: JPG/JPEG, GIF, PNG'); window.history.go(-1); </script> ";
  3. exit();
  4. ?>

tylko że musisz dodać zakazane formaty po przez takie coś:

\.jsp$ lub \.exe$ lub \.rar$ itp... ;D
dawhol
hmm lepsze to niz nic ale hmm najlepsze bylo by to co ja chce zrobic zeby sprawdzic czy jest to dozwolony format a jak nie to wywalic blad. no bo wtedy mam trzy fomaty a tak musial bym troche wypisac.
skowron-line
  1. <?php
  2. $array = array('gif','jpg','jpeg','png');//tablica z dozwolonymi rozszerzeniami
  3. if(in_array("$info[extension]",$array)){
  4. echo'oka';
  5. }else{
  6. echo'niedozwolone format';
  7. }
  8. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.