Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] problem z mktime()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Blash
Robię formularz, w którym m.in. chcę podawać datę, która będzie wysyłana do zmiennej, a ta przepuszczana przez funkcję mktime().

Problem polega na tym że mktime() zawsze wywala w formacie unixowym aktualną datę.
Próbowałem samemu to jakoś zrobić, jednak już nie mam pomysłu.

Co zrobić, aby mktime() zmieniał format daty podanej mu w zmiennej?
devnul
mktime zwraca date w formacie unixowym (jako ilość sekund) a jako parametry przyjmuje rozbite informacje o dacie - rok , miesiąc, dzien , godzine ,minute ,sekunde - więc jeśli nie podasz tych informacji - to mktime nie zwróci ci nic poprawnego
Blash
Tak, wiem o tym. I jeśli podaje mu rozbitą datę, wyświetla wszystko świetnie.
Jednak chcę zrobić coś takiego:

1. <?php
  2. $zmienna = "14,7,0,15,4,2007";
  3. mktime($zmienna);
  4. ?>

Gdzie w zmiennej podaje mu dane wysłane z formularza. Jednak wyświetla się wtedy coś zupełnie innego (podejrzewam, że aktualna data).
Nawet jeśli robię to bez formularza, tj. przypisuje zmiennej odpowiednie wartości, to i tak źle wyświetla.
Da się jakoś zrobić, aby podawał odpowiednią wartość?

Albo, ostatecznie, jak zrobić, czy jest jakaś funkcja, która by zamieniała dane z formularza (odpowiednio podana data) na czas podany w formacie unixowym?
rojmarek
Cytat(Blash @ 30.04.2007, 18:48:12 ) *
Tak, wiem o tym. I jeśli podaje mu rozbitą datę, wyświetla wszystko świetnie.
Jednak chcę zrobić coś takiego:

1. <?php
  2. $zmienna = "14,7,0,15,4,2007";
  3. mktime($zmienna);
  4. ?>

Gdzie w zmiennej podaje mu dane wysłane z formularza. Jednak wyświetla się wtedy coś zupełnie innego (podejrzewam, że aktualna data).
Nawet jeśli robię to bez formularza, tj. przypisuje zmiennej odpowiednie wartości, to i tak źle wyświetla.
Da się jakoś zrobić, aby podawał odpowiednią wartość?

Albo, ostatecznie, jak zrobić, czy jest jakaś funkcja, która by zamieniała dane z formularza (odpowiednio podana data) na czas podany w formacie unixowym?

taka chyba jest właśnie rola programisty... zeby zmienić to co wygodnie wpisać userowi, na to co wygodnie przetworzyć maszynie...
kowalcook
http://pl.php.net/manual/pl/function.strtotime.php

funkcja strtotime()

pozdrawiam
kowalcook
devnul
@kowalcook: chyba nie bardzo skoro po przecinku podaje
@Blash: użyj explode
Blash
Skorzystałem z strtotime(). Sposób podawania daty był w zasadzie dowolny, nie musiało być po przecinkach. Wszystko świetnie działa, wielkie dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.