Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]/[mysql]Jak sprawdzic kiedy dany użytkownik był ostatnio na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lejto
Jak sprawdzic kiedy dany użytkownik był ostatnio na stronie chodzi mi o skrypt w php i mysql
acztery
Pewnie każdy użytkownik ma w tabeli swoj ID.

I np. w tabeli z userami zrob sobie 2 pola LastDate i NowDate Przy pierwszym logowaniu zapisze aktualna date to obu kolumn. a potem zapisujesz tylko do NowDate, a Później już tylko to co jest w NowDate Zapisz w LastDate a do NowDate znowu aktualna data i tak analogocznie. Troszkę zakręcone ale chyba najlepsze wyjscie.
Lejto
nie rozumiem z LastDate
Predator446
Ja bym to zrobił inaczej...

Tzn. dodajesz przy użytkowniku pole w tabeli np o nazwie Date i gdy użytkownik się loguje na stronę to wówczas do pola dajesz wartość online (czyli jest aktualnie na stronie), a gdy się wyloguje to skrypt zmienia wartość pola na datę, w której nastąpiło wylogowanie czyli w rezultacie kiedy był ostatnio na stronie winksmiley.jpg
LBO
Przy każdej akcji użytkownika zapisujesz do bazy jej (akcji) czas. To wystarczy.

edit:

Jeżeli niepokojąco zwiększy to użytkowanie bazy, można przenieść to do sesji (o ile sesja z bazy nie korzysta tongue.gif)

Cytat(Predator446 @ 25.07.2007, 23:07:22 ) *
Ja bym to zrobił inaczej...

Tzn. dodajesz przy użytkowniku pole w tabeli np o nazwie Date i gdy użytkownik się loguje na stronę to wówczas do pola dajesz wartość online (czyli jest aktualnie na stronie), a gdy się wyloguje to skrypt zmienia wartość pola na datę, w której nastąpiło wylogowanie czyli w rezultacie kiedy był ostatnio na stronie winksmiley.jpg

A jak się nie wyloguje? To co wtedy? Lepiej połączyć to co ja napisałem z twoim pomysłem. Sprawdzać czas pomiędzy logowaniem a ostatnią akcją - jeżeli jest większy niż np 15min można uznać, że użytkownik jest offline/wylogować.
Lejto
poprostu wykorzystac polecenia mysql insert into
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.