Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Dodawanie/odbieranie Uprawnień
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cornholio666
Witam,

mam tabele pracownik_uprawnienie

pracownik_id | uprawnienie_id
------------------------------------
1 | 2
1 | 3
1 | 5
2 | 2

Teraz chce dodać lub odebrać użytkownikowi uprawnienia. Wyświetlam checkboxy. Te uprawnienia które użytkownik ma sa autoamtycznie zaznaczone.

Zaznaczam dodatkowe uprawnienie i wysyłam formularz. Teraz 2 rozwiazania mogę usunąć wszystkie uprawnienia pracownika i dodac od nowa zaznaczone (co by było chyba nie najlepszym rozwiązaniem), mogę sprawdzić czy dane uprawnienie użytkownik posiada, jeżeli nie to dodać (co mogłoby być niewydajne)

I jak się uporać z odbieraniem uprawnień ?
Moli
Sprawdzasz czy ma, jeśli nie to dodajesz. Jak dla mnie, najsensowaniejsze wyjście smile.gif
NoiseMc
Cytat
Teraz 2 rozwiazania mogę usunąć wszystkie uprawnienia pracownika i dodac od nowa zaznaczone (co by było chyba nie najlepszym rozwiązaniem),

Ja zawsze tak robie, jest najszybciej, malo kodu i dziala, a integralnosc danych wciaz jest zachowana
cornholio666
Cytat(NoiseMc @ 9.08.2007, 15:39:56 ) *
Ja zawsze tak robie, jest najszybciej, malo kodu i dziala, a integralnosc danych wciaz jest zachowana

a co będzie jeżeli uzytkownik ktoremu nadaje uprawnienia bedzie chicał wykonac jakaś operacja a w tym samym momencie gdy uprawnienia zostana mu wykasowane (na moment)?
NoiseMc
Jezeli dasz wszystko w transakcji to nie bedzie tego momentu w ktorym uzytkownik traci uprawnienia bo DELETE i INSERT zostana wykonane jako jedna operacja.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.