sfrustrowany
10.08.2007, 22:35:56
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, czy stworzenie takiego oto skryptu jest możliwe? :
// Opis:
Chcę mieć jeden plik, na przykład index.php. To będzie moja strona główna. Ale chcę mieć dużo artykułów wyświetlanych osobno (np. po kliknięciu na jeden link wyświetli mi się artykuł nr 1, po kliknięciu na drugi link - artykuł nr 2, itd...). Ale (i tu jest kruczek; bynajmniej dla mnie) chcę mieć te artykuły zapisane w plikach .txt, maksymalnie okrojone do postaci tekstu w znacznikach <p>:
{
przykładowa nazwa: a.txt:
przykładowa treść/zawartość: <p>Jakiś tam tekst</p><p>kolejny akapit</p><p>itd...</p>
}
Pliki te stanowiłyby tylko bazę tekstu. Cała grafika mieściłaby się w index.php. Ogólnie chodzi mi o to, aby po kliknięciu na link, nie przenosić się do innej strony, nie otwierać żadnej nowej ramki, nie używać ruchomej ramki, tylko normalnie-legalnie zmienić w tabelce obok wyświetlany tekst na inny i to bez przeładowywania strony. Po prostu chcę tylko odświeżyć tabelkę z tekstem tak, by pojawił się tam inny tekst.
(składniki:
index.php - strona główna, na niej skrypt.
1.txt }
2.txt }
. } pliki tekstowe, w których są umieszczone artukuły. Jeden artykuł w jednym pliku.
. }
. }
n.txt }
opcjonalnie folder z jakąś grafiką.)
//koniec opisu
Z góry dziękuję za pomoc,
Dawid
strife
10.08.2007, 22:41:03
Tak, stworzenie takiego skryptu jest możliwe. Zapoznaj się z m.in. takimi funkcjami jak:
file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualfile_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualDo wczytania bez przeładowania posłuży Ci AJAX. Teraz pozostaje Ci szukać potrzebnych informacji, na forum już nie raz poruszaliśmy ten temat

Pozdrawiam.
b_chmura
10.08.2007, 22:53:44
<!--Menu-->
<a href="?link=1">link1</a>
<a href="?link=2">link2</a>
<a href="?link=3">link3</a>
<!--EndMenu-->
<!--tekst-->
<?php
$link = $_GET['link'];
if($link == 1)
{
include('a.txt');
}
elseif($link == 1)
{
include('b.txt');
}
elseif($link == 3)
{
include('c.txt');
}
?>
<!--EndTekst-->
taki przykładzik sobie:P
EDIT:
Łups nie doczytałem do końca...
proponowałbym przerobić:
linkEDIT2: tzn idea jest ta sama jedynie musisz wkleić w to jakoś ajaxa by strona sie nie przeładowywała
Norethel
10.08.2007, 22:59:33
AJAX?
Może jakieś linki? Proszę? (ten sfrustrowany, to ja)
BTW, b_chmura - dzięki

zaraz się wczytam
strife
10.08.2007, 23:17:25
Cytat(Norethel @ 10.08.2007, 23:59:33 )

AJAX?
Może jakieś linki? Proszę? (ten sfrustrowany, to ja)
BTW, b_chmura - dzięki

zaraz się wczytam

Nie szukałeś, za lenistwo też można dostać ostrzeżenie

Ale jesteś nowy, to dam Ci link =>
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41579, witamy na forum
@b_chmura - Przykład przykładem, ale w tym wypadku, lepiej jest wczytywać pliki poprzez najpierw sprawdzenie czy dany plik istnieje w danej lokacji, a potem jego wczytanie. Mówię tak, bo co jeśli takich plików będzie 500, będziemy cały czas dodawać linijki kodu? Nie tędy droga
Norethel
11.08.2007, 11:36:38
Dziękuję

I będę pamiętał na przyszłość, żeby hamować swoje lenistwo ;P