Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]- problem z wyswietlaniem kodu php zagniezdzonego w html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rafalm
witam,
proszę o pomoc w zupełnie podstawowej sprawie - wpisuję w html'u kod php (w sekcji body - np <? echo "użycie krótkich znaczników PHP do wyjścia z trybu HTML<br>"; ?>
i nie jest to wyswietlone przez przeglądarkę - uzywna przeglądarka to IE i Firefox, serwer - krasnal. Jeśli umieszczę kod php w osobnym pliku *.php to jest to wyswietlane. opcja short_open_tag w pliku php.ini jest włączona.
PawelC
w pliku html niewyświetlisz kodu php.
qqrq
Niby nie, ale zawsze możesz spróbować w pliku konfiguracyjnym APACHE-a dać:

AddType application/x-httpd-php .html

Może zadziała. smile.gif

Ale, bez zbędnego kombinowania - zmień rozszerzenie pliku HTML na PHP i już.
rafalm
zmieniłem rozszerzenie i mam taki komunikat: Parse error: parse error, unexpected T_ECHO in c:\usr\krasnal\www\rafal\index.php on line 33

dopiero zaczynam więc noę popełnim jakis zupełnie podstawowy bląd?
strife
Cytat(rafalm @ 25.09.2007, 01:12:41 ) *
witam,
proszę o pomoc w zupełnie podstawowej sprawie - wpisuję w html'u kod php (w sekcji body - np <? echo "użycie krótkich znaczników PHP do wyjścia z trybu HTML<br>"; ?>
i nie jest to wyswietlone przez przeglądarkę - uzywna przeglądarka to IE i Firefox, serwer - krasnal. Jeśli umieszczę kod php w osobnym pliku *.php to jest to wyswietlane. opcja short_open_tag w pliku php.ini jest włączona.

Wklej kod (pamiętaj o tagach bb Code - [php]).
nevt
a nie próbowałeś:
Kod
<?php echo "użycie krótkich znaczników PHP do wyjścia z trybu HTML<br>"; ?>
rafalm
Cytat(strife @ 25.09.2007, 07:42:22 ) *
&lt;br /&gt;Wklej kod (pamiętaj o tagach bb Code - [php]).&lt;br /&gt;

nie bardzo rozumiem. tagi bb code w php to np <? ?> ?

proszę o jakąś sugestię, to chyba nic skomplikowanego...
strife
Po prostu wklej kod używając tagów np. (bez spacji między nawiasami kwadratowymi)

[ php ]
<?php
echo 'Hello world';
?>
[ /php ]

Tak się używa BB Code tutaj, wklej kod w obrębie tych tagów to zobaczymy gdzie leży problem.

1. <?php
  2. echo 'Hello world';
  3. ?>
rafalm
zrobiłem tak jak mi napisałeś. wynik jest taki że w edytorze (EdHTML) w pliku html w sekcji body znaczniki rozpoczynające i zakańczające skrypt php są zaznaczone na żółto, tak jak by nie były rozpoznawane (próbowałem wpisywać je na 4 podane w różnych kursach sposoby), i to co jest między nimi w rezultacie nie jest wyświetlane potem na stronie. Kiedy zastosowałem wpisy z nawiasami kwadratowymi (po usunięciu spacji), to było one (tylko znaczniki [ php ] i [ /php ] - bez spacji) wyświetlone na stronie- jako tekst z sekcji body. Jeśli otwieram plik np hello world zapisany jako .php to wtedy tekst się wyświetla. nie dziala nadal tylko jeśli jest wewnatrz kodu html. co radzisz jeszcze sprawdzić? dziękuję za dotychczasową pomoc
qqrq
rafalm => Ze znacznikami [ php ] [ /php ] (bez spacji) to strife-owi chodziło, żebyś tak pisał na tej stronie. Co do kodu PHP, to wstawiasz go do pliku HTML między znacznikamu <?php i ?> + zmieniamy rozszerzenie na .php. Nie wiem po co ci kod akurat w pliku .html, przecież wystarczy zmienić rozszerzenie i już. Wogóle to wydaje mi się, że nie znasz najbardziej podstawowych podstaw i powinieneś poczytać tutaj i może jeszcze tutaj. Pozdrawiam.
rafalm
dzięki. juz tam zaglądam - pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.