mam dwa rozbudowania zapytania do bazy danych:
<?php $query-str= "SELECT... "; $query-str1= "SELECT... "; //korzystam z mysqli $result = $conn->query($query_str); $result1 = $conn->query($query_str1); ?>
Chciałabym pobierać wyniki drugiego zapytania za pomocą fetch_assoc(), ale tylko jeżeli z pierwszego zapytania mam pusty wynik. Robię to następująco:
<?php //najpierw obsługa błędów if($result === FALSE or $result1 === FALSE) { $errno = $conn->errno; $errmsg = $conn->error; echo "Niestety nie udało się wylosować bloga z kategorii klienta dla tego artykuł
u:($errno) $errmsg>br />\n"; } //jeśli wszystko jest ok else { //jeżeli pierwsze zapytanie nie zwróciło pustego wyniku while(($row_data = $result->fetch_assoc()) !== NULL) { //tutaj instrukcje } //jeżeli pierwsze zapytanie zwróciło pusty wynik while(($row_data = $result->fetch_assoc()) == NULL){ while($row_data1 = $result1->fetch_assoc()){ //tutaj instrukcje } } } ?>
Problem w tym, że przeglądarka miele skrypt i w końcu go przerywa, bo przekroczony jest limit czasu. Skrypt nie chce się wykonać tylko jeżeli pierwsze zapytanie zwraca pusty wynik, czyli gdy skrypt przechodzi do pętli while w while . Chyba coś przekombinowałam

Można jakoś inaczej zapisać tę instrukcję warunkową tak, by najpierw sprawdzać czy pierwsze zapytanie zwraca wynik puty, a jeśli tak to dane pobiera z 2 zapytania?
Dzięki za pomoc.