Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml] problem z kodowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
SaMi
Witam może ktoś mi przybliżyć nieco temat kodowania, otóż mam nagłówek strony ustawiony na charset=utf-8 i część napisów wyświetla mi prawidłowo a inne niestety jako krzaki. Czego to może być przyczyna? bo już nie wiem co z tym robić, z kolei gdy ustawie nagłówek na charset=iso-8859-2 to jest na odwrót te co były wcześniej wyświetlane prawidłowo zmieniają się w krzaki a te co były źle są dobrze wyświetlane.
potreb
A meta jakie kodowanie ma? Jeżeli masz w utf-8, to baza też musi być w utf-ie.

Co do złego wyświetlania, problem zapewne jest taki że częśc tekstów zapisywałeś w utf8 a część w iso i dlatego w bazie masz pomieszane.
SaMi
z bazą nie mam problemów tam wszystko jest dobrze. Chodzi o zwykłe pliki, próbowałem już ze zmianą kodowania ich ale dalej to samo.
potreb
A jakie masz kodowanie bazy i porównywanie napisów dla bazy? Jeżeli chcesz zapisać pliki poprawnie w utf-8 musisz zastosować dobry edytor do konwersji typu notepad2 ultraedit. Tak jak pisałem problem polega na tym że poprzednio zapisywałeś tekst w utf-8 lub iso i dlatego ci się miesza. Sprawdź dokładnie czy nie masz źle zdefiniowanej meta charset.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.