Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] czy da sie includowac taki plik ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
humman
Witam
Czy tworząc stronkę w jakims katalogu serwera powiedzmy www.nazwastrony.pl/test/index.php mogę includować do niego pewne podforum które znajduje się pod adresem www.nazwastrony.pl/viewforum.php?f=2 ?
Jak można to zrobić?

pozdraiwam
nowotny
  1. <?php
  2. include('../viewforum.php?f=2');
  3. ?>

questionmark.gif
humman
Właśnie samo include nie chce mi zadziałać...
poxrimex
spróbuj require
humman
Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required 'http://nazwastrony/viewforum.php?f=2' (include_path='.:/:/usr/php/pear') in /test.php on line 11
Grzyw
  1. <?php
  2. $_GET['f']=2;
  3. include('../viewforum.php');
  4. ?>

A jeszcze lepiej - przekształć viewforum.php tak, żeby wystarczyło wcześniej $f zdefiniować, a nie wrzucać bezcelowo wartość 2 do tablicy $_GET.
humman
działa samo viewforum.php ale viewforum.php?f=2 nie działa tym sposobem tzn $_GET['f']=2; nie działa
Grzyw
A jaki fragment kodu odpowiada u Ciebie za zmienną $_GET['f] w skrypcie viewforum.php?

Includując plik nie możesz doklejać mu do URL'u zmiennych. Bo też i po co, skoro linijkę wyżej możesz dowolną zmienną zdefiniować, którą includowany skrypt przetworzy.
humman
Cytat(Grzyw @ 14.02.2008, 01:32:10 ) *
A jaki fragment kodu odpowiada u Ciebie za zmienną $_GET['f] w skrypcie viewforum.php?

Includując plik nie możesz doklejać mu do URL'u zmiennych. Bo też i po co, skoro linijkę wyżej możesz dowolną zmienną zdefiniować, którą includowany skrypt przetworzy.

$forum_id = request_var('f', 0); - to zapewne ta zmienna odpowiada za viewforum.php?f=2 czyli aby wyświetlić podforum f=2 domyślam się, że muszę wstawić 2 zamiast 0? $forum_id = request_var('f', 2);

Zrobiłem coś takiego:
<html>
<body>
<?php
$forum_id = request_var('f', 2);
include('../viewforum.php');
?>
</body>

</html>

wyświetliło mi błąd:
Fatal error: Call to undefined function request_var() in /test.php on line 6

jak zdefiniować tą funkcję?
LonelyKnight
Chłopie, używaj tagów do wstawiania kodów, to raz.

...a dwa to powiedz mi co chcesz osiągnąć? Pisałeś już o tym PHPbb wczoraj. Myślisz że jak includujesz viewforum to wyświetli Ci się lista? Raczej bardzo w to wątpię bo ten plik na pewno współgra z jakimiś innymi i samodzielnie Ci nie zadziała.
humman
Cytat(LonelyKnight @ 14.02.2008, 11:47:20 ) *
Chłopie, używaj tagów do wstawiania kodów, to raz.

...a dwa to powiedz mi co chcesz osiągnąć? Pisałeś już o tym PHPbb wczoraj. Myślisz że jak includujesz viewforum to wyświetli Ci się lista? Raczej bardzo w to wątpię bo ten plik na pewno współgra z jakimiś innymi i samodzielnie Ci nie zadziała.

co chcę osiągnąć :
stworzyc plik test.php w którym stworzę swoje logo i całe header według swoich potrzeb i dołączę określony temat na forum w tym wypadku taki, który jest pod adresem viewforum.php?f=2
da się to zrobić includując viewforum? czy żeczywiście sam ten plik nie zadziała ale co wtedy? trzeba icludować kilka plików?
LonelyKnight
Cytat(humman @ 14.02.2008, 12:47:51 ) *
co chcę osiągnąć :
stworzyc plik test.php w którym stworzę swoje logo i całe header według swoich potrzeb i dołączę określony temat na forum w tym wypadku taki, który jest pod adresem viewforum.php?f=2
da się to zrobić includując viewforum? czy żeczywiście sam ten plik nie zadziała ale co wtedy? trzeba icludować kilka plików?

Pisałem Ci w tym poprzednim temacie, że header i footer zmienisz edytując szablony forum - mają rozszerzenie tpl a w nazwie pewnie header i footer tongue.gif Nie wiem dokładnie bo nie mam zainstalowanego phpBB. Sprawdź sobie.

...a jeśli chodzi o wyświetlenie jakiegoś forum to zaincludowanie viewforum.php raczej nic nie da.
humman
Cytat(LonelyKnight @ 14.02.2008, 13:40:41 ) *
Pisałem Ci w tym poprzednim temacie, że header i footer zmienisz edytując szablony forum - mają rozszerzenie tpl a w nazwie pewnie header i footer tongue.gif Nie wiem dokładnie bo nie mam zainstalowanego phpBB. Sprawdź sobie.

...a jeśli chodzi o wyświetlenie jakiegoś forum to zaincludowanie viewforum.php raczej nic nie da.

tak wiem i edytowałem header i footer w sumie to je skasowałem i viewforum.php?f=2 pokazuje mi same tematy i w takiej postaci chciałbym umieścić viewforum.php?f=2 w innym pliku tak, żeby mógł stworzyć własne header i footer dla każdej strony oddzielnie.
Da się tak?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.