Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] problem z CSS / JS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mikowhy
blinksmiley.gif Witam wszystkich.
Mam dwa problemy:
1 strona www.ocalicod.yoyo.pl , a właściwie jej menu, nieprawidłowo wyświetla się w przeglądarce IE - co zrobić? pliki css są tutaj: www.ocalicod.yoyo.pl/cssandjs/layout.css oraz www.ocalicod.yoyo.pl/cssandjs/solidblockmenu.css

2 nie wiem jak wyśrodkować menu na tej samej stronie. Chciałbym, aby wyświetlało się prawidłowo w każdej rozdzielczości. Próbowałem tak:
  1. .layout #menu {
  2. padding: 30%;
  3. }
i faktycznie, w mojej rozdzielczości wyświetlało się prawidłowo, lecz już przy zmniejszeniu występowały problemy. dry.gif

Proszę o pomoc, jestem nowy w divach i CSSie, a potrzebuje rozwiązania.
ppp
Żeby wyśrodkować cos w css'ie ustawiasz boczne marginesy na auto, żeby działało pod ie ustawiasz dodatkowo text align na center.
  1. .layout {
  2. text-align: center;
  3. }
  4. .layout #menu {
  5. margin: 0 auto;
  6. }

Nie wiem czemu pod ie się niepoprawnie wyswietla to menu ale na początek sprobowałbym na twoim miejscu z wysokościami się pobawić.
mikowhy
PPP: w IE wyświetla się już prawidłowo, ale również dzięki temu, ze usunąłem klase ieclass, z Divu odpowiadającemu za wyświetlanie podpisów pod buttonami menu-
  1. index.html:
  2. <DIV class="tabcontainer ieclass">

lecz nadal pozostaje problem z wyśrodkowaniem. Te wartości:
  1. .layout {
  2. text-align: center;
  3. }
  4. oraz
  5. .layout #menu {
  6. margin: 0 auto;
  7. text-align: center;
  8. }

Spowodowały jedynie wyśrodkowanie podpisu pod Buttonami, lecz samo menu się nie zmieniło.

Proszę o pomoc w problemie "drugim", PPP: dzięki, i w rezultacie udało Ci się rozwiązać problem, co do którego nie miałeś pomysłu... rolleyes.gif snitch.gif
ppp
ciesze sie ze pomoglo, chociaz nie do konca tak jak mialo smile.gif. Teraz popatrzylem ciut dokladniej co tam masz. Problem z wysrodkowaniem jest taki ze masz tam float: left i on ci to tak wyswietla, jak chcesz wysrodkowac to to musisz usunac i ustawic jakas szerokosc dla tej listy (bez szerokosci domyslnie zajmuje cala szerokosc diva w ktorym jest i wysrodkowanie nic nie daje).
Mozesz sprobowac z czyms takim, powinno dzialac:
  1. .solidblockmenu{
  2. margin: 0pt auto;
  3. width: 60%;
  4. }

tyle ze ta lista niekoniecznie dokladnie taka szeroka jest.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.