Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySqll] 2 tablice - czesc wspolna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cytrysek
Witam,
ponoć sprawy najprostsze bywają trudne, a mnie ten temat nieco już zmęczył.
Prośba o pomoc w następującej kwestii:

Mam 2 tablice:
1 tablica:
Kod
Array  (      [0] => 35  )  Array  (      [0] => 36  )  Array  (      [0] => 37  )

oraz 2 tablica:
Kod
Array  (      [0] => 35  )  Array  (      [0] => 36  )  Array  (      [0] => 37  )  Array  (      [0] => 38  )  Array  (      [0] => 42  )  Array  (      [0] => 43  )  Array  (      [0] => 44  )

i teraz szukam prostego rozwiązania by porównując obie tablice, znaleźć w tablicy 2 te elementy, które się powtarzają.
tablice pochodza z podobnego zapytania:

1. <?php
  2. $wynik = mysql_query("select DISTINCT ad_id from tabela_ad where ad_user =423")
  3. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  4. while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
  5. $lad_id = $r['ad_id'];
  6. }
  7. } 
  8.  
  9. $wynik2 = mysql_query("select DISTINCT ad_id from tabela_ad")
  10. or die('Błąd zapytania'); 
  11. if(mysql_num_rows($wynik2) > 0) {
  12. while($r2 = mysql_fetch_assoc($wynik2)) {
  13. $lad_id2 = $r2['ad_id'];
  14. }
  15.  
  16. }
  17. ?>

i teraz nie bardzo wiem jak to wszystko porownac, tak zeby wyniki z tablicy 2 ( w drugim zapytaniu, gdzie wynikow bedzie wiecej) moc np. wyboldowac tylko ta pozycje, która wystepuja w tablicy1
  1. <?php
  2. if (........?)
  3. echo "<b>$r2['ad_id']</b>";
  4. ?>

pzdr.
PW
Wieviór
Jest coś takiego jak in_array. Wyświetlasz wyniki z drugiej tabeli i przy każdym możesz sprawdzać, czy jest w pierwszej też to samo, jeśli jest to dodajesz znaczniki <b></b>.
TomaySOFT
Są jeszcze funkcje typu array_intersect*, które na różne sposoby sprawdzają czy i które elementy arraya będącego pierwszym parametrem występują w pozostałych, no i funkcje odwrotne, czyli array_uintersect*. Sprawdź w manualu PHP...

Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.