netmare
15.05.2008, 16:49:25
Następne podejście do OOP w moim wykonaniu.
Wymyśliłem coś co chyba się nadaje idealnie do podjęcia próbynapisania czegoś obiektowo (na wymyśleniu się póki co skończyło).
Chciałbym napisać klasę zajmującą się generowaniem kodów kreskowych. Napewno w implementacji należy oddzielić warstwę logiki od warstwy prezentacji, żeby raz napisana klasa mogła po niewielkich uzupełnieniach prezentować wynik w pliku graficznego co wstawki na stronę obiektu FPDF. Jak wiadomo jest kilka algorytmów samych kodów poziomych i na tych chciałbym się skupić.
Jak wiadomo chyba powszechnie kody składają się z kresek w kolorze białym i czarnym o różnej szerokości i w zależności od algorytmu potrafią przedstawić kody o stałej bądź dowolnej długości i o różnym zakresie prezentowanych znaków. Trzeba więc zająć się również walidacją.
Póki co wydaje mi się, że kontrukcja takiego zestawu klas powinna oprzeć się na klasie głównej i 2 interfejsach, pierwszy odpowiadający za reprezentację algorytmu, drugi natomiast za odpowiednie spososby prezentacji.
I tutaj moja prośba do tych zorientowanych i cierpliwych aby pomyśleli czy ja dobrze rozumuję oraz żeby ktoś się podjął zadmonstrowania w jaki sposób takie obiekty powinny się do siebie odwoływać (byłbym niezmiernie wdzięczny za rozpisanie interfejsów i klas pozbawionych jakiegokolwiek kodu wewnątrz, ale z kodem zewnętrznym od stworzenia obiektu do prezentacji).
.radex
15.05.2008, 16:51:52
A niby czemu nie? Wróżkami nie jesteśmy. Napierw zrób, jeśli jakieś problemy to napisz, a jak skończysz - pochwal się i będzie można postawić konkretne błędy jakie popełniłeś. Więcej się na tym nauczysz niż na oczekiwaniu konkretnej odpowiedzi.
netmare
15.05.2008, 19:01:42
No, fajnie, poza tym że nie wiem co mam zrobić bo jakoś ze wszystkich fantastycznych artów na necie nie udało mi się znaleźć zrozumiałej odpowiedzi na podstawowe pytanie o wzorce strukturalne. I żaden problem dla mnie to napisać, z tym że pod spodem będziesz mógł zamieścić odpowiedź że to nie jest OOP a funkcje zamknięte w klasy. I mimo, że napewno znasz się lepiej na OOP niż ja, to takie odpowiedzi mógłbyś sobie darować, bo to pytanie specjalnie nie zostało umieszczone w OOP tylko w przedszkolu.
Ciekawe, czy to pytanie jest tak trudne że nikt na nie nie może odpowiedzieć, czy ta wiedza jest tak tajna.
jarek_bolo
15.05.2008, 20:49:23
Ta wiedza jest taka specyficzna.
To jest kwestia "zaskoczenia" o co w tym całym OOP chodzi.
Trzeba wznieść się na wyższy poziom abstrakcji.
Wyobrazić sobie obiekty jako np. małe trybiki w maszynie, następnie wywnioskować jak będzie trzeba wpływać na te trybiki (jakie metody) aby całość się kręciła i aby kręciła się w dobrą stronę.
Piszę to z pozycji jeszcze przed "zaskoczeniem", ale robie co mogę aby "zaskoczyć"
netmare
15.05.2008, 21:20:51
No ja właśnie "zaskoczyłem" kawałek teorii MVC.
Widzę już mniej więcej na tym przykładzie o którym piszę M i V, tylko jak zaczynam myśleć o C to OOP zaczyna schodzić do strukturalnego wywoływanego z "->" albo "::"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.