Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] odczyt kodow kreskowych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
trucksweb
nie wiem w ktorym forum to napisac, ale mam pytanie. Czy istnieje mozliwosc odczytu kodow kreskowych z opakowan- majac oczywiscie czytnik -w php ?

jesli nie to mozna zrobic w jakim jezyku? zeby dane przechodzily do bazy mysql ?
-pytanie czysto teoretyczne snitch.gif
Cezar708
czytnik kodów kreskowych to jest po prostu kolejne urządzenie wejścia, podobnie jak klawiatura i myszka.

więc wystarczy w formularzu ustawić focus na jakieś pole tekstowe i najechać na kod kreskowy (czasem trzeba jeszcze jakiś przycisk nacisnąć) i dane trafiają do pola. Potem można to obrabiać jak normalne dane, dokładnie w ten sam sposób jakbyśmy je wprowadzili z klawiatury.

Pozdrawiam
vokiel
Tak jak mówił Cezar708 wystarczy focus na input text.
Dodatkowo większość kodów kreskowych ma przycisk który od razu wysyła też znak enter. Dzięki czemu jak zrobisz formularz to po wczytaniu kodu moze zostać on od razu przesłany. Później tylko obrabiasz dane w php normalnie z tablicy $_POST['pole_tekstowe'].
Działa, sprawdzałem niedalej jak 3 dni temu winksmiley.jpg

btw
Jeśli masz już czytnik to możesz sobie potestować drukując własny kod kreskowy z CorelDraw (ma dość dużą listę różnych kodów)
GrayHat
A kod kreskowy to nic innego jak EAN: http://pl.wikipedia.org/wiki/EAN
trucksweb
o kurcze nawet nie wiedzialem ze to takie proste. dzieki za odpowiedzi.
Czytnik jest w drodze a wolalem zapytac sie wczesniej bo koncze program do magazynowania i byloby super gdybym zrobil czytanie kodo czarodziej.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.