szczabik
22.05.2008, 20:58:55
Mam u siebie artykuły i chciał bym by pod każdym przeczytanym artykułem na samym dole pojawiło się coś takiego :
" Przeczytaj także ....[i tu arty o podobnej tematyce ]..." i " Użytkownicy czytający ten artykuł przeczytali również ............[ i tu podobna lista]
Chodzi mi by ktoś mnie naprowadził jak to wykonać
piotrooo89
22.05.2008, 21:04:42
nie wiem czy rozumiem twój problem... ale pewnie linki do artykułów i użytkowników masz zapisywanych w bazie... tak czy nie? bo jak tak to wystarczy pobrać linki z bazy i wyświetlić w pętli while... ale mogę sie mylić... powiedz coś więcej.
.radex
22.05.2008, 21:05:03
Normalnie. Zapamiętujesz w bazie danych historię artów, które czytał dany user i w ten sposób sobie obliczasz, jakie artykuły będą pasowały do tego.
Demio
22.05.2008, 21:24:55
Ja bym stworzył tabelkę "przeczytali" w bazie o takiej strukturze:
skad_wszedl | gdzie_wszedl | ile_wejsc | tytul_arta | link_do_arta
Zakładam, że masz też w bazie tabelkę w której trzymasz artykuły i masz je według jakiegoś primary key np. "id". Przypuśćmy, że user jest w artykule o id 444 i wchodzi w artykuł o id 555. Wtedy należy to odnotować w bazie. Zwiększamy "ile_wejsc"o 1 tam gdzie "skad_wszedl" to 444 i "gdzie_wszedl" to 555. Potem gdy ktoś wchodzi w artykuł to wyświetlasz linki z nazwą artów gdzie "ile_wejsc" jest najwięcej (order by ile_wejsc desc limit 5), oraz gdzie "skad_wszedl" równa się id aktualnie przeglądanego arta. Chyba trochę zamotałem, ale mam nadzieję że zrozumiesz moją koncepcję ;p
szczabik
23.05.2008, 06:17:40
Tak mam w bazie tabele w której są zapisane artykuły
Tak mam w bazie tabele w której są zapisane artykuły
Ale mi nie chodzi ile użytkownicy przeczytaj najwięcej tylko o to by wyświetlało użytkownicy przeczytali równiej (podobne artykuły ale takie które przeczytali użytkownicy)
Cysiaczek
23.05.2008, 06:36:16
Wystarczy, ze podaną przez ~Demio tabelkę rozszerzysz o pole 'user (w sumie to wystarczy samo user i id_artykułu oraz licznik wejść)' i już masz wystarczająco dużo informacji, aby takie coś wykonać. Musisz opracować algorytm wg jakiego takie informacje są pokazywane.
Np. Wybierasz z tej tabeli użytkowników, którzy przeczytali ten artykuł. Potem wybierasz z tej samej tabeli artykuły, przy których są wpisani Ci użytkownicy i np. ograniczasz sie do 3 artów od 3 pierwszych userów. Kombinacji jest wiele.
Pozdrawiam.
szczabik
23.05.2008, 06:45:09
A jak to wykonać
" Przeczytaj także ....[i tu arty o podobnej tematyce ].
Cysiaczek
23.05.2008, 06:49:21
No chyba nadajesz tym artykułom jakieś kategorie, albo tagi? To naturalny sposób powiązania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.