Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wczorajsza data
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lemming
W tabeli w bazie danych mam pole typu DATE i tam zapisuje date przez now() i wychodzi np. 2004-01-18 (ale to wiecie) potrzebuje sprawdzic wczorajsza date ale tak ze np. jak bendzie 2004-02-01 to zeby nie pokazalo sie 2004-01-00 tylko 2004-01-31.
HaRy
poszukaj w manualu mysql'a informaji o funkcji DATE_ADD

chyba jakos tak to jest :[sql:1:5aa42295b0]select DATE_ADD(curdate(),INTERVAL -1 DAY) as wczoraj[/sql:1:5aa42295b0]
lemming
Super, znalazlem kilka funkcji i wszystko gra biggrin.gif
lemming
Teraz mam nowy problem sad.gif

chce zsumowac wszystkie rekordy ktore zostaly dodane w tym miesiacu, ale cos niechce dzialac sad.gif

[sql:1:d5fa8df2da]$sql3 = mysql_query ("SELECT SUM(us) AS usum FROM users WHERE data=MONTH(now()) AND ids='".(intval($_GET[id]))."'");[/sql:1:d5fa8df2da]
scanner
Przeniesione z: php
spenalzo
CO to znaczy "nie działa"?

Możesz spróbwać tak:
[sql:1:8d3c86604c]$sql3 = mysql_query ("SELECT SUM(IF(data=MONTH(NOW()),us,0)) AS usum FROM users WHERE ids='".(intval($_GET[id]))."'");[/sql:1:8d3c86604c]
HaRy
hmm ... ja polecam taki kod:
[sql:1:f1df81bbb8]
select sum(us) as usum from users where MONTH(data) = MONTH(curdate()) AND YEAR(CURDATE()) = YEAR(data)
[/sql:1:f1df81bbb8]
lemming
Nie dziala to znaczy zle zlicza, zalozmy ze mamy w tym miesiacu zarejestrowalo sie 5 osob i powinien pokazac 5, a pokazuje ogolna ilosc czyli np. 22 ;/

Edit:
Dzieki hary naprowadziles mnie na rozwiazanie :]

[sql:1:3e18d3dbd5]mysql_query ("SELECT SUM(us) AS usum FROM users WHERE MONTH(data) = MONTH(now()) AND ids='".(intval($_GET[id]))."'");[/sql:1:3e18d3dbd5]
HaRy
blad w zapisie jeszcze ... czyli zamiast $_GET[id] winno byc $_GET['id']
[php:1:7fd2e5c681]<?php

mysql_query ("SELECT SUM(us) AS usum
FROM users
WHERE MONTH(data) = MONTH(now()) AND ids='".(intval($_GET['id']))."'");

?>[/php:1:7fd2e5c681]

pozdrowka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.