Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zliczanie rekordów z kilku tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Karas!
Witam mam taki problem ze zliczaniem rekordów otóż, napisałem takie zapytanie:

1. SELECT COUNT(DISTINCT(texts.id)) AS amt_texts, COUNT(DISTINCT(links.id)) AS amt_links, COUNT(DISTINCT(categories.id)) AS amt_categories FROM texts, links, categories;

Zapytanie zlicza mi ile jest w bazie utworzonych linków, kategorii oraz tekstów ale problem się pojawia kiedy w bazie danych mam powiedzmy 3 kategorie 1 link i 0 tekstów, wtedy zwraca mi zera w amt_links, amt_texts, amt_categories. Wystarczy, że jedna z tabel nie posiada rekordów, to we wszystkich innych również jest zwracane 0 rekordów.

Jak przekształcić to zapytanie, żeby działało nawet jak w jednej z tabel nie ma rekorów?
phpion
Wykonaj te zliczenia poprzez UNION. Wtedy problem powinien zniknąć. Kolejne zliczenia otrzymasz w osobnych wierszach, a nie (jak teraz) kolumnach.
Karas!
OK wszystko działa wielkie dzięki, nawet nie wiedziałem, że w SQL istnieje coś takiego jak UNION tongue.gif
szopen
Pierwsze pytanie, czy DISTINCT jest tu potrzebny? Po nazwach sądzę, że są to primary keys, one już są z definicji distinct.

Jeśli ma być w wierszach można też tak
  1. SELECT table_rows FROM TABLES WHERE table_schema='nazwaBazy' AND table_name IN ('tabela1', 'tabela2', 'tabela3');

a jeśli w kolumnach, za pomocą subqueries
  1. SELECT (SELECT table_rows FROM TABLES WHERE table_schema='nazwaBazy' AND table_name='tabela1') AS amt_texts, (SELECT table_rows FROM TABLES WHERE table_schema='nazwaBazy' AND table_name='tabela2') AS amt_inny; -- i tak dalej

co nie znaczy, że UNION jest zły winksmiley.jpg
zebupl
Witam,

Zacznijmy od tego, że select jaki dał Karas! wskazuje, że jego baza danych nie jest bazą danych a wyłącznie zbiorem liści, dlatego ma null-e. Jakby baza była spójna miała klucze obce to wystarczy left join i problemu nie będzie.
Zatem proponuje poprawić schemat bazy by zdobywać lepsze nawyki winksmiley.jpg

pozdrawiam
munky
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.