rozpocząłem swoją zabawę z ajax'em dość niedawno i jak to bywa na samym początku - miewa się różne problemy.
Mój problem polega na tym, iż pewna operacja PHP wykonuje się w divie o nazwie poll. Ta "operacja" będzie wkrótce systemem oceniania, ale do rzeczy:
kod HTML:
Plik poll.js:
var xmlHttp function getVote(page, id, rate) { xmlHttp=GetXmlHttpObject() if (xmlHttp==null) { alert ("Browser does not support HTTP Request") return } var url='poll_vote.php?page='+escape(page)+'&id='+escape(id)+'&rate='+escape(rate)+'' xmlHttp.onreadystatechange=stateChanged xmlHttp.open("GET",url,true) xmlHttp.send(null) } function stateChanged() { if (xmlHttp.readyState==4 || xmlHttp.readyState=="complete") { document.getElementById("poll"). innerHTML=xmlHttp.responseText; } } function GetXmlHttpObject() { var objXMLHttp=null if (window.XMLHttpRequest) { objXMLHttp=new XMLHttpRequest() } else if (window.ActiveXObject) { objXMLHttp=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP") } return objXMLHttp }
Cały mój problem polega na tym, iż kiedy zagłosuję na TAK w pierwszym czy w drugim divie - operacja wykonuje się tylko w tym pierwszym. Chciałbym, aby skrypt wykonywał się w tym divie, w którym zagłosowałem na tak albo nie. Wiem, że rozwiązaniem mojego problemu jest ta linijka:
; tylko nie za bardzo wiem jak temu zaradzić, aby operacja wykonywała się w tym "pojemniku", w którym uprzednio zagłosowałem.
document.getElementById("poll").
Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.