Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ajax][MySQL] Dynamiczne dodawanie nowej wartości do pola select
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
grzegorz_w
Cześć, mam pytanie.

Mam pracę nad bardzo długim formularzem, powiedzmy >= 50 pól. W niektórych miejscach występują pola typu select. Załóżmy, że mamy select z wyborem miast w Polsce - a miasto, które chcieliśmy wprowadzić nie znajduje się w liście z select'a. W związku z tym chciałbym sprawę rozwiązać tak, że klikamy na link 'new item' i pojawia się textbox, po wpisaniu nazwy takiego miasta, tenże select odświeża się dynamicznie (nie tracę 30 innych danych wpisanych w formu;arzu wcześniej w innych textboxach itd.) i możemy już je wybrać.
Szukałem gotowych rozwiązań ale jedyne co znalazłem to chined select, jednak większego związku z tym nie ma. Lista takich miast ściągana jest z MySQL poprzez AdoDB.

Za jakieś nakierowanie w temacie będę bardzo wdzięczny winksmiley.jpg
Pozdrawiam
Skarj2x
właśnie kombinuję z podobnymi rzeczami, i mam tak, że cały <select>...</select> jest generowany w funkcji (używam sajax) i zwracany do określonego DIV'a

osobiście chciałem zrobić coś takiego, żeby mieć coś jak select z możliwością edycji i po wpisaniu literki, żeby się wykonała funkcja i w polu poniżej (w liście tego selecta) zostawały tylko te opcje, które pasują do wstukanego już tekstu, co prawda zrobiłem coś podobnego ale w ten sposób, że wstukiwanie tekstu mam w <input type='text'> a tuż pod nim jest <select size=5>, który mi pokazuje pasujące opcje... i wszystko działa OK, chociaż męczę się z kodowaniem znaków :] ale to inna bajka... oczywiście opcje, które się pokazują w select są pobierane z bazy MySql

tak przy okazji: jeśli można zrobić selecta z możliwością edycji to dajcie znać jak, pełnych moliwości html'a nie znam :]

a w Twoim problemie, trzeba by jeszcze dodaj funkcję, która wrzuci do bazy miasto, jakie user podał a które w bazie (i selekcie) jeszcze nie istnieje, jeśli oczywiście chcesz żeby do bazy to szło

albo też możesz zrobić tak, że masz selecta a obok niego link -dodaj-, który wywoła funkcję zwracającą nie <select id='miasto'> a <input type='text' id='miasto'>, wtedy po kliknięciu pojawi się ten Twój textbox w miejscu selecta, a pobranie wartości przy wysyłaniu <form> zadziała jeśli funkcje będą ustawiać <select> czy <input...> z tym samym id i name... jakoś tak bym to zrobił
grzegorz_w
Myślałem, że znajdę coś gotowego i szybkiego - najlepiej na jQuery ale niestety nic takiego jeszcze nie ma. W każdym razie coś na pewno da się wykombinować. Jak mi się uda to dam znać.

Pozdrawiam
grzesiek

Problem rozwiązany: JQuery.AddToList
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.