Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ajax/PHP] co lepsze xml czy json
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Landon
Zależy mi na szybkości i nie wiem co wybrać json czy xml. Z takich moich małych testów wyszło ze xml szybciej się generuje dłużej pobiera a szybciej js odbiera z strony. Może się mylę moje teściki nie były zbyt dobre, Przyjmując że dane są dość rzadko generowane dzięki cach, Mam zamiar przechowywać w nich duże ilości danych.

Dlatego proszę was o opinie.
nexis
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo wszystko zależy od tego co później będziesz robił z tymi danymi. Sam AJAX (czyli JavaScript) znacznie lepiej radzi sobie z JSON niż XML. Po stronie PHP musisz już sam zdecydować, a ja osobiście również polecam JSON, dzięki prostej funkcji json_decode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, która pozwala na konwertowanie danych do obiektu lub nawet tablicy asocjacyjnej. Jeśli chodzi o wagę pliku JSON w porównaniu z XML, to jest on również często dużo mniejszy, ale nie ukrywam że również czasami mniej funkcjonalny (mniejsze możliwości opisowe).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.