Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie dla tabel w relacjach "wiele do wielu"
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
sonicius
Na początek spróbuje przedstawić uproszczoną wersje moich 3 tabel.

Osoba
---------------
osoba_id
imie
nazwisko

Osoba_has_pokoj
-----------------------------
osoba_id
pokoj_id

Pokoj
---------------
pokoj_id
nr_pokoju

Jest to baza osób z relacją wiele do wielu z tabelą pokoi. Każda osoba może posiadać wiele pokoi w których pracuje oraz pokoje mogą należeć do różnych osób, które w nich pracują.

Dla uproszczenia przykładu zakładam, że w bazie znajduje się jedna osoba o id=1 oraz dwa pokoje o id=1 oraz id=2

Czy jest jakaś możliwość, aby w jednym wierszu wybrać dane osoby (oczywiste) wraz ze wszystkimi pokojami jakie są do niej przypisane.

Chciałbym aby moja tabela wynikowa wyglądała tak:

Id osoby = 1 | Jan | Nowak | Pokoje do których jest przypisany: 234, 235
-------------------------------------------------------------------------------------
Id osoby = 2 | ...

Najbardziej narzucającym się dla mnie rozwiązaniem, jest stworzenie zapytania wybierającego podstawowe dane osoby, a później w pętli zagnieżdzonej, przy pomocy kolejnego zapytania (na podstawie id_osoby) wybierać do jakich pokoi jest przypisana. Jest to jednak bardzo wolne rozwiązanie i mam nadzieje, że da się to inaczej zrealizować w przypadku relacji wiele do wielu.

PS.
Próbowałem również wykorzystać możliwość jaką daję LEFT JOIN

SELECT o.*, p.nr_pokoju
FROM osoba o
LEFT JOIN osoba_has_pokoj ohp ON o.id=ohp.osoba_id
LEFT JOIN pokoj p ON ohp.pokoj_id=p.id

Wynikiem takiego zapytania (dla moich przykładowych danych) jest:

Id osoby = 1 | Jan | Nowak | Pokoje do których jest przypisany: 234
-------------------------------------------------------------------------------------
Id osoby = 1 | Jan | Nowak | Pokoje do których jest przypisany: 235

Czyli de fakto powielanie wierszy wynikowych (a chodzi mi o wynik w jednym wierszu, z dopisywaniem tylko kolejnych pokoi, do których przypisana jest osoba)

Jak można to najłatwiej i najefektywniej osiągnąć?
kitol
poczytaj w manualu o GROUP BY i GROUP_CONCAT()
nevt
  1. SELECT osoba.*, GROUP_CONCAT(DISTINCT nr_pokoju ORDER BY nr_pokoju DESC SEPARATOR ', ') FROM osoba LEFT JOIN osoba_has_pokoj USING (osoba_id) LEFT JOIN pokoj USING (pokoj_id) GROUP BY osoba_id;

powodzenia.
sonicius
Hmm

Okrojona wersja tego zapytania (SELECT * FROM osoba LEFT JOIN osoba_has_pokoj USING (osoba_id)) wyrzuca mi taki sam błąd.

#1054 - Unknown column 'osoba_id' in 'from clause'

Dla porównania zapytanie SELECT * FROM osoba LEFT JOIN osoba_has_pokoj ON (osoba_id) wykonuje się poprawnie.

Czym to jest spowodowane?

Użyłem mojej wcześniejszej struktury zapytania z 'ON' i działa jak należy. Serdeczne dzięki za pomoc
nevt
dlatego że w opisie tabeli podałeś że jest pole osoba_id:
Cytat
Osoba
---------------
osoba_id
imie
nazwisko

a tak naprawdę tam jest pole id (... ON o.id=ohp.osoba_id...)
stąd nieporozumienie - sam wprowadziłeś zamieszanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.