Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana]Gubienie sesji pod IE7
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
blum1
Witam
Mam problem z sesjami pod IE
Zapisuje sobie Session::instance()->set('test',1); i jest ok sesja siedzi
ale jak juz przy następnym odświerzenu chce zapisać Session::instance()->set('testdwa',1); to zapisuje się tylko na "chwile" do następnego odswierzenia strony a potem ginie natomiast wcześniej zapisana w sesji zmienna "test" cały czas jest i nic sie z nią nie dzieje.

PS ustawianie z configa
$config['driver'] = 'cookie';
reszta standardowa nieruszana

Pozdrawiam
phpion
Podaj jakieś kody bo po tych suchych informacjach ciężko cokolwiek powiedzieć. Przed chwilą sprawdziłem u siebie i pod IE7 ładnie trzyma sesję.
blum1
Witam
Kodów to raczej nie da się pokazać bo to większy projekt i tak naprawde to nie wiem gdzie następuje ten moment że sesja przestaje działać.
Liczyłem raczej na to ze komuś tez coś podobnego sie przydazyło .Bardziej chodzi mi o informacje jak to zdiagnozować i jak znaleść ten błąd, bo tu raczej niechodzi o złą konstrukcje składnową (to nie jest mój pierwszy projekt w kohanie a w poprzednich tego problemu nie było). Co najdziwniejsze pod FF wszystko śmiga jak najlepiej.
Generalnie to po nastapieniu tego momentu krytycznego gdzie coś się dzieje ze sesja przestaje działać już ponizszy kod niezadziała
class Sesja_Controller extends Controller {

public function write()
{
Session::instance()->set('test',1);
$profiler = new Profiler;
$profiler->render();
}

public function read()
{
$sesja = Session::instance();
$profiler = new Profiler;
$profiler->render();
}
}
maciu
mam podobny problem z trzymaniem sesji w Kohanie (wersja 2.1). Mam takie ustawienia sesji
  1. <?php
  2. $config['driver'] = 'cookie';
  3. $config['storage'] = '';
  4. $config['name'] = 'kohanasession';
  5. $config['validate'] = array('expiration');
  6. $config['encryption'] = FALSE;
  7. $config['expiration'] = 30000;
  8. $config['regenerate'] = 3;
  9. $config['gc_probability'] = 2;
  10. ?>

Jak ciągle odświeżam strone to sesji trzyma, ale jak strona jest nieużywana przez kilka minut i ją odświeżę to sesja znika, mimo że czas trzymania sesji jest ustawiony znacznie dłuższy
phpion
Ja również swego czasu miałem problem z gubieniem sesji przez K (niestety nie pamiętam wersji, ale stara jakaś winksmiley.jpg ). Tyle tylko, że wtedy sesja w ogóle nie była trzymana. Na localhoście wszystko było ok, natomiast na serwerze docelowym kupa.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=82892
Aktualnie przy K 2.2 nie mam tego problemu (serwer ten sam - kei.pl).
nrm
regenerate = 0; fatalnie to działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.