Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wynik wg zliczonej sumy (SUM)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mihow
Witam
MAm pytanie. Jak posortować wyniki wg zliczonej sumy (ORDER BY SUM(punkty) DESC) ?? Czy takie coś się uda? A jeśli nie tak to jak. Proszę o pomoc w tej kwestii.
Koshin
SELECT *,SUM(punkty) AS pkt FROM tabela ORDER BY pkt

wydaje mi sie ze na przyklad tak. oczywiscie wszystko pisane malymi literami dopasuj do swojej tablicy. * oznacza wszystkie komorki z rekordu, AS pkt oznacza ze zliczone punkty majha byc widoczne jakos komorka pkt, wg ktorej rowniez mozna sortowac smile.gif
mihow
Cytat
SELECT *,SUM(punkty) AS pkt FROM tabela ORDER BY pkt

wydaje mi sie ze na przyklad tak. oczywiscie wszystko pisane malymi literami dopasuj do swojej tablicy. * oznacza wszystkie komorki z rekordu, AS pkt oznacza ze zliczone punkty majha byc widoczne jakos komorka pkt, wg ktorej rowniez mozna sortowac :)

OK. Dzięki.
A jak teraz posortować to jeszcze wg sumy dla poszczególnego użytkownika? ID uzytkownika jest w tej samej tabeli.
kamiox
[sql:1:d9c4c936a8]SELECT *,SUM(punkty) AS pkt FROM tabela GROUP BY id ORDER BY pkt [/sql:1:d9c4c936a8]

gdzie id to id użytkownika
garret
A ja mam tak przy okazji pytanie
bo mam taki kodzik:
[php:1:e5939f8251]<?php
$wynik=mysql_query("SELECT *,MIN(id) AS min FROM newsy WHERE id LIKE min");
while($rekord = mysql_fetch_array ($wynik))
{
echo $rekord['tresc'];
}
?>[/php:1:e5939f8251]
I to nic nie daje - jak zrobię te zapytania oddzielnie to działają a tak nie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.