Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Warning: Lost connection
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Maslav
Niestety stałem się ofiarą bardzo dziwnej sytuacji która wygląda następująco. Bazę danych MySQL mam udostępnioną grzecznościowo przez kolegę. Wszystko działało świetnie aż do wczorajszej nocy.
- Sprawdzałem sobie działanie skryptu i nagle podczas pobierania strony przez przeglądarkę wyskoczył error że nie mogę połączyć się do bazy (niestety nie pamiętam jaki to był konkretnie error).
- Zdziwiony próbuję połączyć się z MyAdminem który niestety nie odpowiada. Łączę się z inną stroną na tym serwerze, też nie działa. Wniosek: serwer padł.
- Po chwli rozpaczliwego walenia w klawisz F5 wszystko pozornie wraca do normy.
- Po próbie wczytania mojego skryptu niestety zostaje przywitany taką linijką
Kod
Warning: mysql_connect(): Lost connection to MySQL server during query in /home/mojekatalogi/polaczenie.php on line 4

I cannot connect to the database because: Lost connection to MySQL server during query

- Wiec sytuacja filnalnie wygląda tak że moje skrypty wywalają taki error, natomiast bez problemu łącze sie z MyAdminem. Niestety mój ziom jest chwilowo nieosiągalny a sprawa paląca. Tak więc jeśli któryś z was na podstawie objawów jest w stanie postawić diagnozę* i znaleźć rozwiązanie byłbym wdzieczny.

* - Co może powodować utratę połączenia? Czy ten krótki "pad" serwera coś namieszał?
spenalzo
Zapodaj kod.
rzseattle
Cytat
Zapodaj kod.
To raczej nie kod. Zdarzalo sie (mi) ze taki byk wyskakiwal na komercyjnym serwerze przy standardowycych zapytaniach. Moze powodem jest przeciazenie bd, lub klopoty sprzetowe (nawala im kabelek laczacy serv http z servem bazy smile.gif )
spenalzo
Ale może to być zapytanie, które wysypuje baze - albo bug (w co nie wierze tongue.gif). Niech poda kod, to obejrzymy.
Maslav
Kod jest dobry. Skrypt sie zalogował tylko tuz po tym baza się rozłącza... tak mi sie zdaje.

Kod
$db = mysql_connect ("x", "x", "x") or die ('I cannot connect to the database because: ' . mysql_error());
spenalzo
Aha, jak kod jest dobry to nie oczekuj odpowiedzi - wróżki tu nie siedzą aaevil.gif
Maslav
Właśnie widzę, istnieje niebezpieczeństwo że mój admin zorientował się że chcę mieć bazę danych nie płacąc mu, więc w jakiś sposób zablokował mi możliwośc łączenia sie z zewętrznymi bazami. Sam już kurde nie wiem sad.gif
Maslav
TOPC CLOSE!

Sytuacja opanowana, baza się poprostu jakimś cudem rozwaliła...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.