Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: znaki polskie w mysql5.1
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
piotrino1
Mam pytanie, czy mogę stosować znaki polskie (±,ę,ł itd...) w bazie danych mysql...jak tworzę baze danych z tabelami to wchodzę mi te znaki bez problemu...Chodzi mi czy wogóle te znaki polskie mog± być uzywanie w bazie mysql?questionmark.gif obecnie domyslnie mam w mysql: latin1_swedish_ci.....
Mephistofeles
Swedish to raczej szwedzki, nie? Ustaw sobie jaki¶ polski, albo UTF-8.
piotrino1
Cytat(Mephistofeles @ 11.03.2009, 21:01:42 ) *
Swedish to raczej szwedzki, nie?

To wiem worriedsmiley.gif ,ale chodzi mi ze na tym polskie znaki mi wchodz± bez problemu. Czy jest sens na zmiane na pl?
erix
Tak, gdyż wtedy sortuje Ci "a±bcć...", a nie"abc±ć". tongue.gif
piotrino1
Cytat(erix @ 12.03.2009, 17:54:42 ) *
Tak, gdyż wtedy sortuje Ci "a±bcć...", a nie"abc±ć". tongue.gif

ok. dzięki. Mam jeszcze pytanie. Wiem ze nie w tym poscie, najwyzej nowy post z tematem napisze?
Ucze się z ksi±żki mysql, i tu mam pytanie. Utworzyłem bazę danych(i tabele do tej bazy) i tu jakie zapytanie mam dać do bazy danych(database)"baza" zeby zmienić domyslny zestaw znaków do danej bazy lub tabeli??Bo jesli tworze od nowa jak±¶ baze danych to wiem jak wstawić okreslony zestaw znaków, a jak zmienic juz w utworzonej bazie danych zestaw znaków? I to samo się tyczy wybrania zapisu maszyny tzw. engines. Jak zmienić z domyslnego na inny zapis maszyny juz utworzonej bazy danych lub tabeli??
erix
ALTER TABLE. A co dalej, to poszukaj sobie w dokumentacji MySQL.
piotrino1
Cytat(erix @ 12.03.2009, 20:23:19 ) *
ALTER TABLE. A co dalej, to poszukaj sobie w dokumentacji MySQL.
ok dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.