Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Insert formularza
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Raffal
witam wyswietla mi blad polecenia
a wyglada ono tak :

1. ( 'INSERT INTO wiadomosci( temat, tresc, data, f1,f2,f3,f4 ) VALUES ( "'. $temat .'", "'. $tresc .'" ,"'. $data .'", "'. $f1 .'", "'. $f2 .'" ,"'. $f3 .'", "'. $f4 .'" )' );

nie wiem przeszukałem wiekszość tematów na forum poruwnałem i wyglada tak samo a mimo to wyrzaca mi bład

forumularz jest taki
  1. echo '<form action="" method="POST">';
  2. echo 'Temat, Adres:<input type="text" name="temat" value="" size="80" ><br>';
  3. echo 'Tresc:<textarea name="tresc" cols="50" rows="10"></textarea><br><br>';
  4.  
  5. echo 'foto 1:<input type="text" name="f1" value="" size=""><br><br>';
  6. echo 'foto 2:<input type="text" name="f2" value="" size=""><br><br>';
  7. echo 'foto 3:<input type="text" name="f3" value="" size=""><br><br>';
  8. echo 'foto 4:<input type="text" name="f4" value="" size=""><br><br>';
  9. echo '<input type="submit" value="Wyślij">';
  10.  
  11. echo '</form>';

bede wdzieczny za pomoc smile.gif
Foxx
Po pierwsze powinno być raczej tak:
  1. <?php
  2. ("INSERT INTO wiadomosci( temat, tresc, data, f1,f2,f3,f4 ) VALUES ( '". $temat ."', '". $tresc ."' ,'". $data ."', '". $f1 ."', '". $f2 ."' ,'". $f3 ."', '". $f4 ."' )");
  3. ?>

A po drugie to powinieneś wkleić nam ten błąd.
Raffal
no ok działa ale mam pytanie czym to sie rózni ?
Foxx
Zapytanie SQL ma taką ogólną składnię: VALUES ('wartosc', 'wartosc2') więc jeżeli wstawiasz zmienne to powinno być VALUES ('$zm1', '$zm2') a żeby to zrobić całkiem poprawnie czyli konkatenować te zmienne to będzie tak: VALUES ('".$zm1."', '".$zm2."') więc miałeś odwrotną kolejność cudzysłowów ale do tego całe zapytanie objąłeś pojedynczym cudzysłowem zamiast podwójnym - obie te rzeczy trzeba było zmienić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.