Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dostęp do bazy mysql ale bez możliwości kopiowania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Maniek1976
Witam

Mam taki problem chcę udostępnić bazę mysql drugiej osobie ale chciałbym żeby mógł tylko pokazywać z niej dane na swojej stronie www ale nie mógł ich skopiować czy ściągnąć do siebie na komputer czy jest to możliwe jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić.
Foxx
Nie bardzo - jak już udostępnisz w ten sposób dane to można z nimi zrobić co się chce, na przykład zapisać.
Maniek1976
No włąsnie a mi chodzi o to żeby była tylko do odczytu bez możliwości modyfikacji lub ściągnięcia na komputer lub serwer
erix
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/grant.html

I zezwalasz tylko na SELECT.

Cytat
lub ściągnięcia na komputer lub serwer

Skoro możesz wyświetlić, to możesz również skopiować. To tak samo, jakby Ci ktoś pokazał książkę, ale możesz tylko przeczytać, a nie skopiować. Jeśli masz dobrą pamięć, to zapamiętasz czytany tekst.

Tak samo, jeden prosty SELECT, który służy do odczytu danych, pomoże ją skopiować.
Maniek1976
OK może sobie zapamiętywać tekst chodzi o to żeby nie ściągnął całej bazy na raz, czy SELECT mi to zagwarantuje że nie ściągnie bazy tylko ją sobie może czytać u siebie na stronie tam gdzie wstawi z niej dane.
dr_bonzo
W jaki sposob udostepniasz baze temu komus?
Dajesz mu plik SQL?
Pozwalasz łączyć sie ze swoja bazka?
Czy tez dostarczasz interfejs przez www w ktorym moze sobie klikac?

W jakimkolwiek wypadku z niewielkim wysilkiem moze skopiowac ci cala baze, wiec NIE DA SIE.
Maniek1976
Czyli co nie ma żadnej możliwości jakiejkolwiek żeby ktoś wyświetlał dane z mojej bazy mysql na swojej stronie ale żeby nie mógł tego ściągnąć do siebie (nie mówię o czytaniu i przepisywaniu lub zapamiętywaniu tylko zesaniu całej bazy)
Mephistofeles
No skoro nie mówisz o zapamiętywaniu itd. to można, gdy stworzysz własny interfejs bazy i ograniczysz tylko do wyświetlania, nie dając dostępu do SELECTów (bo wtedy będzie już mowa o pobraniu np. do pliku, a ty chciałeś właśnie to ominąć).
Maniek1976
a możesz mi to opisać trochę jaśniej nie jestem aż tak dobry w sql ale trochę się znam i jak byś mi to opisał to sobie poradzę tak myślę. byłbym wdzięczny
Foxx
A co sądzicie o generowaniu na podstawie tekstu w bazie obrazka i wyświetlanie go?
Wiem że i to można złamać (jak wszystko) i że pożera zasoby, ale byłoby nieco trudniej coś skopiować, no nie? haha.gif
Maniek1976
Nie to musi być tekst a nie obrazek

czy ktoś może mi to dokładniej opisać.
Foxx
Każdy tekst jaki pozwolisz mi wyświetlić w przeglądarce znajdzie się w mojej bazie danych w ciągu 0.03 sekundy.
Możesz ograniczyć możliwość wyświetlania, na przykład 1 rekord na godzinę, wtedy proces kopiowania Twojej bazy zajmie (il_rekordów*60) minut smile.gif
Powiedz co konkretnie robisz, może wymyślimy inne rozwiązanie.
Maniek1976
Mam sklep internetowy z unikalnymi opisami produktów nad którymi pracowałem sam latami i teraz firma ze mną współpracująca chce uruchomić też sklep interntowy z takim samym asortymentem w sieci i chce korzystać z mojej bazy danych i oczywiście odpalać mi prowizję za każdego klienta. Chciałbym żeby nie mogli ściągnąć mojej bazy np. jakimś programem typu mysql administrator czy innym. Chciałbym żeby mogli tylko wyświetlać opisy u siebie ale nie mogli ściągnąć mojej bazy. Wiem że mogą przepisywać, kopiować i wklejać z ekranu, zapamiętywać ale przy 9000 produktów to im się nie będzie chciało a jakby mogli ściągnąć bazę w kilka minut to co innego i od tego chce się uchronić.
Foxx
Nie da się ale na pocieszenie powiem Ci, że z Twojego sklepu prawdopodobnie też się da w 2 minuty pobrać całą zawartość bazy, wszystkie opisy produktów. Może raczej zainteresuj się prawami autorskimi, będziesz mógł dochodzić swoich praw gdyby ktoś skopiował Twoje unikalne teksty i zaczął je zamieszczać na swojej stronie.
Maniek1976
a gdybym zrobił grant select dla użytkownika to co mi to da czy nie będzie mógł kopiować bazy ode mnie z serwera
Foxx
Zrozum, musisz udostępnić im opisy tak, żeby mogli sobie wyświetlać gdy tylko ktoś na ich stronie będzie chciał zobaczyć produkt. W związku z tym wszystkie Twoje opisy można pobrać bez problemu.
Zainteresuj się prawami autorskimi.
Maniek1976
Czy to się gdzieś zgłasza te prawa autorskie chodzi o to czy mam gdzieś zgłosić stronę że ma być chroniona prawami autorskimi.

OK będzie wyświetlał moje opisy ale to wyświetlanie to chyba jest pobierane z mojej bazy i tylko pokazywane u niego na stronie ale nie pobrane a chodzi o to żeby nie pobrał.
Foxx
Podpisz z partnerem umowę licencyjną na swoje opisy i opisz w niej co mogą a czego nie mogą z nimi robić.

Co do kopiowania - ostatni raz to powtórzę smile.gif
Wyobraź sobie że na stronie Twojego partnera pojawia się Twój opis, z Twojej bazy.
Twój partner może zaznaczyć tekst, kliknąć prawym przyciskiem myszki, wybrać opcję "kopiuj", a następnie wkleić do swojej bazy danych. Jeżeli może to zrobić, to może też napisać skrypt w PHP, który to zrobi za niego, tysiące razy szybciej i łyknie Twoje opisy do swojej bazy w 2 sekundy.

Rozumiem, że tego się boisz, że Twój parnter skopiuje Twoje opisy i powie Ci, że już Cię nie potrzebuje i będzie używał opisów. Od tego jest umowa licencyjna. Prawo będzie po Twojej stronie.
Maniek1976
OK dziękuje Ci bardzo za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.