Maniek1976
18.03.2009, 00:34:29
Witam
Mam taki problem chcę udostępnić bazę mysql drugiej osobie ale chciałbym żeby mógł tylko pokazywać z niej dane na swojej stronie www ale nie mógł ich skopiować czy ściągnąć do siebie na komputer czy jest to możliwe jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić.
Foxx
18.03.2009, 00:56:34
Nie bardzo - jak już udostępnisz w ten sposób dane to można z nimi zrobić co się chce, na przykład zapisać.
Maniek1976
18.03.2009, 09:50:46
No włąsnie a mi chodzi o to żeby była tylko do odczytu bez możliwości modyfikacji lub ściągnięcia na komputer lub serwer
erix
18.03.2009, 10:18:46
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/grant.htmlI zezwalasz tylko na
SELECT.
Cytat
lub ściągnięcia na komputer lub serwer
Skoro możesz wyświetlić, to możesz również skopiować. To tak samo, jakby Ci ktoś pokazał książkę, ale możesz tylko przeczytać, a nie skopiować. Jeśli masz dobrą pamięć, to zapamiętasz czytany tekst.
Tak samo, jeden prosty
SELECT, który służy do odczytu danych, pomoże ją skopiować.
Maniek1976
18.03.2009, 15:17:55
OK może sobie zapamiętywać tekst chodzi o to żeby nie ściągnął całej bazy na raz, czy SELECT mi to zagwarantuje że nie ściągnie bazy tylko ją sobie może czytać u siebie na stronie tam gdzie wstawi z niej dane.
dr_bonzo
18.03.2009, 16:01:28
W jaki sposob udostepniasz baze temu komus?
Dajesz mu plik SQL?
Pozwalasz łączyć sie ze swoja bazka?
Czy tez dostarczasz interfejs przez www w ktorym moze sobie klikac?
W jakimkolwiek wypadku z niewielkim wysilkiem moze skopiowac ci cala baze, wiec NIE DA SIE.
Maniek1976
18.03.2009, 19:32:12
Czyli co nie ma żadnej możliwości jakiejkolwiek żeby ktoś wyświetlał dane z mojej bazy mysql na swojej stronie ale żeby nie mógł tego ściągnąć do siebie (nie mówię o czytaniu i przepisywaniu lub zapamiętywaniu tylko zesaniu całej bazy)
Mephistofeles
18.03.2009, 19:48:17
No skoro nie mówisz o zapamiętywaniu itd. to można, gdy stworzysz własny interfejs bazy i ograniczysz tylko do wyświetlania, nie dając dostępu do SELECTów (bo wtedy będzie już mowa o pobraniu np. do pliku, a ty chciałeś właśnie to ominąć).
Maniek1976
18.03.2009, 19:55:27
a możesz mi to opisać trochę jaśniej nie jestem aż tak dobry w sql ale trochę się znam i jak byś mi to opisał to sobie poradzę tak myślę. byłbym wdzięczny
Foxx
18.03.2009, 19:59:53
A co sądzicie o generowaniu na podstawie tekstu w bazie obrazka i wyświetlanie go?
Wiem że i to można złamać (jak wszystko) i że pożera zasoby, ale byłoby nieco trudniej coś skopiować, no nie?
Maniek1976
18.03.2009, 20:04:12
Nie to musi być tekst a nie obrazek
czy ktoś może mi to dokładniej opisać.
Foxx
18.03.2009, 20:10:35
Każdy tekst jaki pozwolisz mi wyświetlić w przeglądarce znajdzie się w mojej bazie danych w ciągu 0.03 sekundy.
Możesz ograniczyć możliwość wyświetlania, na przykład 1 rekord na godzinę, wtedy proces kopiowania Twojej bazy zajmie (il_rekordów*60) minut

Powiedz co konkretnie robisz, może wymyślimy inne rozwiązanie.
Maniek1976
18.03.2009, 20:15:54
Mam sklep internetowy z unikalnymi opisami produktów nad którymi pracowałem sam latami i teraz firma ze mną współpracująca chce uruchomić też sklep interntowy z takim samym asortymentem w sieci i chce korzystać z mojej bazy danych i oczywiście odpalać mi prowizję za każdego klienta. Chciałbym żeby nie mogli ściągnąć mojej bazy np. jakimś programem typu mysql administrator czy innym. Chciałbym żeby mogli tylko wyświetlać opisy u siebie ale nie mogli ściągnąć mojej bazy. Wiem że mogą przepisywać, kopiować i wklejać z ekranu, zapamiętywać ale przy 9000 produktów to im się nie będzie chciało a jakby mogli ściągnąć bazę w kilka minut to co innego i od tego chce się uchronić.
Foxx
18.03.2009, 20:22:19
Nie da się ale na pocieszenie powiem Ci, że z Twojego sklepu prawdopodobnie też się da w 2 minuty pobrać całą zawartość bazy, wszystkie opisy produktów. Może raczej zainteresuj się prawami autorskimi, będziesz mógł dochodzić swoich praw gdyby ktoś skopiował Twoje unikalne teksty i zaczął je zamieszczać na swojej stronie.
Maniek1976
18.03.2009, 20:25:26
a gdybym zrobił grant select dla użytkownika to co mi to da czy nie będzie mógł kopiować bazy ode mnie z serwera
Foxx
18.03.2009, 20:29:13
Zrozum, musisz udostępnić im opisy tak, żeby mogli sobie wyświetlać gdy tylko ktoś na ich stronie będzie chciał zobaczyć produkt. W związku z tym wszystkie Twoje opisy można pobrać bez problemu.
Zainteresuj się prawami autorskimi.
Maniek1976
18.03.2009, 20:32:32
Czy to się gdzieś zgłasza te prawa autorskie chodzi o to czy mam gdzieś zgłosić stronę że ma być chroniona prawami autorskimi.
OK będzie wyświetlał moje opisy ale to wyświetlanie to chyba jest pobierane z mojej bazy i tylko pokazywane u niego na stronie ale nie pobrane a chodzi o to żeby nie pobrał.
Foxx
18.03.2009, 20:39:17
Podpisz z partnerem umowę licencyjną na swoje opisy i opisz w niej co mogą a czego nie mogą z nimi robić.
Co do kopiowania - ostatni raz to powtórzę

Wyobraź sobie że na stronie Twojego partnera pojawia się Twój opis, z Twojej bazy.
Twój partner może zaznaczyć tekst, kliknąć prawym przyciskiem myszki, wybrać opcję "kopiuj", a następnie wkleić do swojej bazy danych. Jeżeli może to zrobić, to może też napisać skrypt w PHP, który to zrobi za niego, tysiące razy szybciej i łyknie Twoje opisy do swojej bazy w 2 sekundy.
Rozumiem, że tego się boisz, że Twój parnter skopiuje Twoje opisy i powie Ci, że już Cię nie potrzebuje i będzie używał opisów. Od tego jest umowa licencyjna. Prawo będzie po Twojej stronie.
Maniek1976
18.03.2009, 20:41:49
OK dziękuje Ci bardzo za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.