Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozycjonowanie div'ów
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
shusty
Mamy DVIa2 w DIVie1
DIV2 : position:absolute;
DIV1 : pozycjonowanie domyślne

Pytanie: Jak zrobić być DIV1 (nadrzędny) rozszerzał się pod wpływem zwiększenia się treści w DIVie2 (podrzędnym ale z position:absolute;)

Nie wiem czy to możliwe, ale jedyny warunek przy rozwiązaniu problemu to DIV2(podrzędny) musi być position:absolute;

Bo w praktyce mam kilka divów absolute i normalnie pozycjonowanych w jednym DIVie, który tworzy główny kontener i jednocześnie ma tworzyć obramowanie całej zawartości(za pomocą background-color) i ma się rozszerzać w dół wraz przypływem treści.(obecnie nie widać background-color chyba że ręcznie przypiszę konkretną wartość ale nie o to chodzi...)
erix
Cytat
to DIV2(podrzędny) musi być position:absolute;

I to wyklucza Twoje założenie.

Jeśli generowałeś CSS w jakimś WYSIWYG, to przepisz od nowa.

Cytat
jednocześnie ma tworzyć obramowanie całej zawartości(za pomocą background-color)

Zaokrąglone rogi/cień? Są inne sposoby niż wymuszanie pozycjonowania absolutnego dla rozszerzalnej klasy.
shusty
zaogrąglone rogi i cień to zrobiłem mając png, nie bawiłem się w to. Sam wszystko napisałem, i wszystko jest idealnie, prócz tego szczegółu... A napisanie tego od nowa to bardzo pracochłonne będzie...

bloki strony są od siebie w małych odległościach i estetycznie to dużo lepiej wygląda, jeśli przestrzeń między blokami jest biała i strona na około wszystkich bloków (10px) będzie biała.
erix
Cytat
A napisanie tego od nowa to bardzo pracochłonne będzie...

Przecież jest sporo tego typu rozwiązań, nie Ty pierwszy, nie ostatni stajesz przed tym problemem.

A generalnie jest tak, że zawartości się nie rusza, pozycjonuje tylko zaokrąglenia, itp.
shusty
ktoś mówił mi że floatowaniem to można łatwo naprawić...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.