Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: stosowanie typów danych ....
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
piotrino1
Witam, mam pytanie orientacyjne, kiedy i w jakim momencie się stosuje typy danych: TINYBLOB,BLOB,MEDIUMBLOB chodzi mi dokładnie kiedy się stosuje te typy danych(binarnych)questionmark.gif?Pozdrawiam
rzymek01
każdy z nich ma inną pojemność, a jak wiadomo im mniej coś zajmuje tym operacje na nim przebiegają szybciej,
a więc musisz zobaczyć czy coś co chcesz tam przechowywac mieści się np. w TINYBLOB, jesli tak to nie opłaca się dawać pojemniejszego typu
analogicznie z varchar, e.g. jak masz hash sha1 to dasz varchar 40 a nie 255 tongue.gif
piotrino1
Cytat(rzymek01 @ 23.03.2009, 20:15:51 ) *
każdy z nich ma inną pojemność, a jak wiadomo im mniej coś zajmuje tym operacje na nim przebiegają szybciej,
a więc musisz zobaczyć czy coś co chcesz tam przechowywac mieści się np. w TINYBLOB, jesli tak to nie opłaca się dawać pojemniejszego typu
analogicznie z varchar, e.g. jak masz hash sha1 to dasz varchar 40 a nie 255 tongue.gif

To czy np. jak mam w tabeli nazwę kolumy np. miasto to zamiast typu varchar mogę dać typ Tinyblob lub blob?questionmark.gif Rozważanie czysto teoretyczne rolleyes.gif
erix
To nie możesz sprawdzić?
maly_swd
Cytat(rzymek01 @ 23.03.2009, 20:15:51 ) *
...analogicznie z varchar, e.g. jak masz hash sha1 to dasz varchar 40 a nie 255

Lepiej bedzie zamiast varchar uzyc char 40. varchar nie ma roznicy czy 40 czy 255
rzymek01
uwierz mi, że jest smile.gif
maly_swd
a mozesz podac linka lub przyklad aby poprzec swoja wypowiedz?

char - pole o stalej dlugosci
vchar -pole o zmiennej dlugosci +1bajt. Czyli jak zapiszesz do niego text "cos tam" to zajmie on 8 bajtow, "a to jest inne cos tam" 23bajty

vchar jest wolniejsze do przeszukiwania ale nie do zajetosci miejsca. Wiadomo iz jesli uzywasz zawsze ciagow o stalej dlugosci np md5 to lepiej i optymalniej jest uzywac char(dlugosc ciagu)

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/char.html
rzymek01
w przypadku, gdy jest pewność co do długości danych, to masz rację
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.