mam małą prośbę, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Robię taki mały projekcik, dokładnie katalog on-line(wprowadzanie danych, wyszukiwanie publikacji, czy autorów) magazynu który pojawia się 2 razy w roku. Jest to zbiór publikacji naukowych. Problem wyskoczył mi po tym jak poprosiłem kolegę o pomoc z pewnym prostym INSERTem. Stronę www i bazę stworzyłem, już byłem happy, nagle przy tworzeniu formularza pojawiło mi kilka wątpliwości. Chodzi o:
Występuje połączenie każdy z każdym, tj. każda publikacja może mieć wielu autorów, każdy autor może mieć wiele publikacji. Dlatego też chodzi mi o jakiś pomysł żeby mój system był tak zaprojektowany by uniknąć powtarzania się rekordów w którejś (lub w każdej

Początkowo wyglądało to na proste zadanie, lecz tak nie jest (dla mnie).
Kolega podpowiedział mi także że można utworzyć sztuczną tabele, ale o tym zaraz..przedstawię Wam strukturę bazy:
-- Struktura tabeli dla `autorzy` -- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `autorzy` ( `id_autor` int(4) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `imie` varchar(20) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `nazwisko` varchar(40) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `id_publikacja` int(5) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id_autor`), UNIQUE KEY `id_publikacja` (`id_publikacja`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=4 ; -- -- -------------------------------------------------------- -- -- Struktura tabeli dla `numery` -- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `numery` ( `id_numer` int(3) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `numer` int(3) NOT NULL, `czesc` int(2) NOT NULL, `rok` int(5) NOT NULL, `id_publikacja` int(5) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id_numer`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=2 ; -- -- -------------------------------------------------------- -- -- Struktura tabeli dla `publikacje` -- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `publikacje` ( `id_publikacja` int(5) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `temat` varchar(600) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `sl_kl` varchar(400) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `strona` int(3) NOT NULL, `link` varchar(300) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `id_numer` int(3) NOT NULL, `id_autor` int(4) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id_publikacja`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=2 ; -- -- -------------------------------------------------------- -- -- Struktura tabeli dla `sztuczna` -- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `sztuczna` ( `id_autor` int(4) NOT NULL, `id_publikacja` int(5) NOT NULL ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci; --
Teraz tak..Kolega podpowiedział mi właśnie o tej tabeli "sztuczna" żeby w niej przechowywać tylko powiązanie identyfikatorów publikacji i autorów, będzie w jednym miejscu i będzie łatwiejsze wyszukiwanie, tylko teraz mi podpowiedzcie mi jak to zrobić.. bo jestem w kropce (przynajmniej dzisiaj, siedze nad tym już 8 h