Witam,
Temat może troche teoretyczny nie mniej nie daje mi spać od dłuższego czasu.
Moja praca związana z PHP polega przede wszystkim na trzech rzeczach:
W pracy:
-Wdrażamy serwisy oparte o naszego firmowego CMS-a, często jednak sięgając po rozwiązania z zewnatrz zwłaszcza jeśli chodzi o rozwiązania JavaScript-owe tj biblioteka JQuery albo edytory do admin panelów.
W domu:
- Od czasu do czasu sięgam po frameworka, jeśli zadanie tego wymaga i "spłodziłem już mini CMS-y na CakePHP, ZF a ostatnio na Code Igniter.
-Piszę z pasji może z myślą włąsny skrypt po to by móc łatwiej poradzić sobie z pewnymi rzeczami przy wdrażaniu stron dla klientów, bez potrzeby rozgrzebywania API różnych gotowców często na czynniki pierwsze.
- Obecnie posiłkuje się jednak gotowymi platformami blogowymi,nieczęsto LifeTypem, często Wordpressem, galeriami gallery2 oraz Pixelpost no i CMS-em Drupal.
Nie pisze o tym, żeby powiedzieć, że jestem wielce doświadczony, bo często zacinam się na podstawowym błędzie a wzorców projektowych we własnym kodzie uzywam nie więcej niż czterech. Niemniej miałem przez ten czas możliwość poznania różnych podejść i nie o PHP chciałem pisać.
Interesuje mnie przede wszystkim opinia na temat właśnie zgodności bibliotek JavaScriptowych a standardów zarówno W3C ale też specyfikacji ECMA 262.
Osobiście mimo pierwszego wrażenia sprzed paru lat przestałem być fanem LightBox-a, dlatego, że jest niesamowicie popularny a czasem "fajnie" jest zrobić prezentację grafiki inną niż na wielu stronach. Druga rzecz to to, że na moim sprzęcie w domu PCU 1.7, RAM 256, spowalnia system podobnie do mojego drugiego komputera PCU: dwa rdzenie 2.2, RAM 2 GB (na obydwu jest Debian Etch). Edytory + ich możliwość wklejania treści z MS Word, dewastują, każdy napisany i walidujący się kod XHTML.
Niemniej wiem, że każda bibliotekę można uzyc z głową i choćby prosta walidacja formularzy na froncie okazuje się o niebo prostrza niż pisanie samemu.
I teraz p[rzechodząc do podsumowania mojego dylematu. Pokusiłem się pare razy o wysłąnie strony w MIME application/xhtml+xml i tu pojawiła się masa problemów.
innerHTML działać nie powinien, i nie działał pod Operą, pod FF tak bo wiem że deweloprze Mozilli poszli na swego rodzaju ugodę w tej kwestii. Według wspomnianej specyfikacji ECMA właściwość innerHTML nie istnieje. Dalej -> różnego rodzaju metody i włąściwości związane z oknem przeglądarki innerHeight( jeśli dobrze pamiętam nazwy) + setTimeout + setInterval() również w specyfikacji się nie znalazły.
Troche czasu temu spotkałem się z określeniem "produkt pełno wartościowy" i dotyczyło to stron, zrobionych jeśli chodzi o front zgodnie z obecymi standardami. XHTML przynajmniej Transitional, zrezygnowanie z formatowania typu <FONT>, zrezygnowania z tabel przy ustalaniu layoutu strony etc. I z całym tym znanym wszystkim divowym layoutem, popieranym przez szersze grono i promowanym na tysiącach stron w internecie, wychwalanym wielokrotnie (nie bez powodu) nagle "strzał" w postaci boomu na JavaScript całkowicie odbiegający od standardów.
A ja można powiedzieć chciałbym być webmasterem fundamentalistą, z bombą w plecaku do wysadzania stron na tabelach jeśli nie muszą byći jeśli przestrzegam zasad projektowania na divach, formatowania wyglądu w CSS to też chciałbym poznać opinie na temat słuszności wdrażania bibliotek JS dalece mijających się z opracowanym dla tego języka standardem.
Dzięki i pozdrawiam!!