Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL i problem z zapisem danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
MOniToR
Zrobiłem formularz do zapisów, wszystkie zmienne są pobierane prawidło jednak gdy zapisuje mi je do bazy wyskakuje mi błąd:
Column count doesn't match value count at row 1
help , pls smile.gif
FiDO
Masz blad w zapytaniu, nie podajesz wartosci wszystkich kolumn, ktore sa w tabeli. Pokaz kod dodajacy i strukture tabeli.
MOniToR
[php:1:cf25c73565]<?php

if(isset($submit)) {
$loss=0;
$win=0;
$pkt='0';
$win='0';
$loss='0';
$time = date("H:i:s");
$date = date("Y-m-d");
$sql = "insert into gracze VALUES(NULL,'$nick','$from','$age','$clan','$www_clan','$www','$connect','$gg','$mail','$awards','$date','$time','$win','$loss','$pkt' )";
mysql_query($sql) or die(mysql_error());
echo("$sql");
include("header.tpl");
print "<center>::: <a href="zapisy.php?zapisani" style="text-decoration: none;">Zobacz zapisanych</a> ::: <a href="zapisy.php?zapis" style="text-decoration: none;">Zapisz sie</a> :::
<br><br> Zostałeś zapisany!</center>";
include("footer.tpl");
}

?>[/php:1:cf25c73565]
Tabela:
Pole Typ Null
id int(11) Nie
nick varchar(32) Nie
from varchar(64) Nie
age varchar(11) Nie
www_clan varchar(64) Nie
www varchar(64) Nie
connect varchar(64) Nie
gg varchar(32) Nie
mail varchar(32) Nie
awards text Nie
date varchar(32) Nie
time varchar(32) Nie
pkt varchar(11) Nie
win varchar(11) Nie
loss varchar(11) Nie
dob
Ja najlepszy ze sqla nie jestem ale chyba ten NULL na pierwszej pozycji (w insercie) jest nie za bardzo ...
spenalzo
Po pierwsze: nie wepchniesz do NOT NULL wartości NULL.
Po drugie jak chcesz dodawać NULL to ustaw sobie typ kolumny na NULL i jako wartość domyślną daj NULL - wtedy wystarczy, ze pominiesz tą kolumne a dostaniesz w niej null.
MOniToR
hm ale mam jeszcze drugą tablele z podobnych skyptem ,, tylko w tej tabeli jest mniej kolum i wszystko smiga, btw. nie moge ustawic aby id było NULL , nie wiem dlaczego pisze mi że ustawione ale w tabeli dalej pisze ze jest not null
spenalzo
Autoincrement wyklucza NULL.
MOniToR
no to jak w takim razie mam zrobic aby przypisywało mi do kazdego wiersza id?
spenalzo
Zrobić autoincrement, NOT NULL, a przy dodawaniu pominąć kolumnę - samo sie zwiększy.
MOniToR
big THX , działa :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.