Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie wiążące rekordy w pary
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
banpl
Witam wszystkich, mam mały problem
przeczytałem post Zapytanie wizążące rekordy w pary

mój problem jest podobny ale dzięki temu postowi jakoś nie mogę sobie poradzić sad.gif

Otóż mam tabelę

id|x|y|A
---------
1|1|1|1
2|2|3|1
3|3|2|1
4|4|4|0
5|6|6|0
6|5|4|0

w kolumnach x, y są zapisane współrzędne punktu w układzie współrzędnych, natomiast A oznacza do jakiej grupy należy, np. 1 to x, a O to kółko na wykresie.

chcę wyznaczyć parę punktów, których odległość między nimi jest najmniejsza, matematycznie jest to rozwiązane : sqrt( (x2-x1)^2 + (y2-y1)^2) (odległość 2 punktów w układzie)

stworzyłem takie zapytanie :
  1. SELECT *, sqrt((t2.x-t1.x)*(t2.x-t1.x)+(t2.y-t1.y)*(t2.y-t1.y)) AS odleglosc_sqrt
  2. FROM LDF t1, LDF t2
  3. WHERE t1.A != t2.A

ale to zapytanie wyświetla mi aż 18 wyników, 2 razy to samo tylko odwrotnie, i nie wiem jak z tego wyświetlić parę o najmniejszej odległości sad.gif

jakieś pomysły questionmark.gif
Zbłąkany
Ja bym spróbował to Twoje zapytanie umieścić, jako podzapytanie i z niego pobierać niezdublowane pary, określając odpowiedni warunek. Poza tym przy takim łączeniu tabel w zapytaniu zawsze dostaniesz iloczyn kartezjański i na tym iloczynie system bazodanowym wykonuje zapytanie, stąd pojawiają się odwrotne duplikaty. Istnieje też możliwość, że napiszesz sobie funkcję w T-SQL, która Twój otrzymany zbiór sprawdzi, rekord po rekordzie i wyrzuci duplikaty.
banpl
yyy, trochę się nie orientuję jak to wykonać worriedsmiley.gif

możesz podać jakiś przykład, wskazówkę jak to wykonać, może kawałek kodu questionmark.gif

a czy takie rozwiązanie ma sens questionmark.gif

1. SELECT TOP 1 t1.x AS x0, t1.y AS y0, t2.x AS x1, t2.y AS y1
  2. FROM LDF t1, LDF t2
  3. WHERE t1.A != t2.A
  4. ORDER BY SQRT((t2.x-t1.x)*(t2.x-t1.x)+(t2.y-t1.y)*(t2.y-t1.y))

mam wyświetloną parę punktów pomiędzy którymi jest najmniejsza odległość, oczywiście jeśli jest inna para, która ma taka samą odległość to jest ignorowana
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.