Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xml/atom] Problem z datą
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Haczyk67
Napisałem kanał atom, w którym każdy wpis entry posiada datę w znacznikach <updated>, w formacie <updated>2009-07-01T23:34:12+02:00</updated> (generowany przez funkcję date(DATE_ATOM))

Jednak validator W3C wyrzuca error:

Implausible date: 2009-07-01T23:34:12+02:00 (10 occurrences) [help] <updated>2009-07-01T23:34:12+02:00</updated>

Nie znalazłem w googlach żadnych rozwiązań tego problemu. Co robię źle?
ziqzaq
Zgodnie z linkiem help w komunikacie błędu:
"While this date-time value is formatted correctly, it either appears to be in the future, or far enough in the past to indicate that there might either be a software error, or an incorrectly set clock, involved."
Haczyk67
Hm tak czytałem ten komunikat, ale co mam zrobić żeby "there might not either be a software error"(żeby nie było kiedyśtam żadnych błędów), czyli jak mam zapisać datę żeby nie wygenerowała żadnych ostrzeżeń przez validator?
ziqzaq
Zdaje mi się, że nie zrozumiałeś komunikatu.
Format daty jest ok ("While this date-time value is formatted correctly").
Dzisiaj jest 26.06.2009, a ty masz datę w przyszłości 2009-07-01T23:34:12+02:00 ("it either appears to be in the future") i dlatego dostajesz błąd walidacji. Może być to spowodowane błędem softu na serwerze, lub źle ustawioną datą ("software error, or an incorrectly set clock").
Wszystko napisane w komunikacie, już jaśniej się nie da. dry.gif
Haczyk67
O kurcze faktycznie winksmiley.jpg Źle zrozumiałem komunikat smile.gif Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.