2 Co powinno być pierwsze wpis w bazie czy katalog na dysku? Teraz najpierw mam katalog ze obrazami i potem dodaje wpis. Ale może lepiej najpierw dodawać wpis do bazy a później jakiś skrypt samemu utworzy katalog? Ale co wtedy z dodawaniem obrazów? Poprzez formularz? Wczytuję plik i skrypt ma go umieścić w odpowiednim katalogu? Tylko wtedy, jeśli obraz pochodzi z sieci to najpierw muszę go zapisać na dysku i dopiero otem dodać poprzez formularz. Teraz jak najpierw mam katalog na dysku to od razu do niego zapisuję plik z sieci. Co wybrać, jak będzie lepiej na dłuższą metę?
3 Czy da się uniknąć powtarzania danych w tabelach bazy? Np jak chce mieć tagi to mam tabelę tagów a w niej kolumny: id, tag. I jak jeden id ma kilka tagów to wtedy muszę na to poświęcić ileś wierszy. Czy da się to zmienić, czy lepiej zostawić?
4 Nie umiem sobie poradzić z dziedziczeniem np tagów. Mam takie zapytanie:
$q = sqlite_query( $base, " SELECT id, parentid, depth FROM '$tab' ORDER BY depth ASC "); while( $r = sqlite_fetch_array( $q, SQLITE_ASSOC) ) { $id = $r['id']; $parentid = $r['parentid']; $depth = $r['depth']; if( $depth != 0 ) { $q = sqlite_query( $base, " SELECT f FROM '$tab' WHERE id = '$parentid' AND f IS NOT NULL "); $parentf = sqlite_fetch_single( $q ); $q = sqlite_query( $base, " UPDATE '$tab' SET f = '$parentf WHERE id = '$id' AND f IS NULL "); } }
Wiecie czemu to nie działa? Powinno pobierać niezerowy tag od rodzica i przypisać go potomkowi. Ale nie działa. A może jakoś inaczej trzeba podejść do takich dziedziczonych zagadnień?
pozdrawiam Jola