Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 2 bazy MySQL razem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Fallout
Witam,

Mój hosting oferuje jedynie 100MB na bazę. Zbliżyłem się niebezpiecznie do tego limitu i teraz mam problem smile.gif

Otóż wymyśliłem sobie, że zrobię drugą bazę, z tą samą strukturą. Pytanie brzmi jak to połączyć? Czy od strony MySQL (co raczej odpada, jedyne dostępne silniki to InnoDB, MyISAM lub MGR_MyISAM, a tabele mam InnoDB, z racji relacji, kluczy i transakcji ) czy od strony PHP. Hosting to shared więc nie ma raczej mowy o replikacjach itp.

Znacie/używacie/macie pomysł jak to rozwiązać?

Oczywiście najprostszym (choć raczej nie najwydajniejszym ) jest coś w stylu

1. $result = array();
  2. $query = "SELECT a,b FROM table";
  3. $result = $db1->query($query);
  4. if (count($result) === 0)
  5. {
  6. $result = $db2->query($query);
  7. if (count($result) === 0)
  8. {
  9. echo 'brak wynikow';
  10. }
  11. }

to w strasznym uproszczeniu, a używam o wiele ciekawszych zapytań ;]

tak więc, jest jakiś sposób oprócz powyżej pokazanego?

pozdr.
dr_bonzo
Czy tyle jebania sie jest warte kilkudziesieciu zlotych w lepszym hostingu?
No i mozesz wykonywac zapytania podajac przed nazwa tabeli nazwe bazki.
Ale dalej: jak bedziesz dodawal nowe rekordy? do ktorej bazki?
Fallout
Cytat(dr_bonzo @ 16.08.2009, 18:52:14 ) *
Czy tyle jebania sie jest warte kilkudziesieciu zlotych w lepszym hostingu?
No i mozesz wykonywac zapytania podajac przed nazwa tabeli nazwe bazki.
Ale dalej: jak bedziesz dodawal nowe rekordy? do ktorej bazki?

Z jednej strony tak, ale projekt jest na razie nisko dochodowy, a ja nie mam wolnych funduszy. Serwer (IQ) jest stabilny i wydajny, tylko ten rozmiar bazy..

Co do nowych rekordów. to chcę do już do nowej bazy. W starej jak mówiłem miejsce się skończyło ;-) Tylko jak tak myślę zaczną się cyrki z indeksami, kluczami itp. itd.

W sumie doszedłem do wniosku, że chyba nie zostało mi nic innego jak napisać jakieś własne "api" do tego, ale może coś ciekawszego zaproponujecie, bo czasu też nie mam za wiele, a szkoda aby strona leżała.

seth-kk
nie da sie czesci tabel trzymac w jednej bazie a reszty w drugiej?
cyrki z indeksami mozesz uniknac poprzez kontynuowanie numeracji w drugiej bazie i sprawdzanie przed zapytaniem w ktorym zakresie jest indeks
f1xer
no bez przesady 50 zł na hosting to nie jest chyba majątek co nie? odezwij się na priv to ci napisze gdzie jest hosting za 50 zł bo nie chce reklamy robić.
Fallout
Cytat(f1xer @ 16.08.2009, 19:31:27 ) *
no bez przesady 50 zł na hosting to nie jest chyba majątek co nie? odezwij się na priv to ci napisze gdzie jest hosting za 50 zł bo nie chce reklamy robić.

Hosting za 50zł? nie dziękuje.

Co do tematu, załatwiłem sobie dedyka po znajomości, więc sprawa sama się rozwiązała. Dzięki wszystkim za odp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.