Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MSSQL - ODBC kodowanie znakow
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
beherit
- tutaj i tutaj uzywane są PHP w wer 5.2+

localhost:
- na localhoscie uzywany jest o taki driver: "Driver"="C:\\WINDOWS\\system32\\SQLSRV32.dll"
- krzaczki polskie z bazy (ktora jest niby na UTF-8) ładnie się konwertują na localhoscie z uzyciem: iconv( z windows-1250 na UTF-8 ).

zdalna (shared hosting / jestem na niej tylko zwyklym userem, a zmiany w ODBC zewnetrznym wymagaja zmian z uprawnieniami ktorych nie posiadam, wiec wolalbym na poczatku tescic z poziomu mojej aplikacji):
- krzeczki na zdalnym hoscie nie konwertuja sie ani z mb_encode ( ascii -> utf-8, latiny -> utf-8, auto -> uft-8 ) ani iconv z windosowych-1250 i isowskich-8859-2 na utf-8 pomijajac już kwestie pozostawienia bez kodowania
- na zdalnym hoscie najlepszy uzyskiwany efekt polega na ograniczeniu polskich krzaczkow do literkow bez krzaczkow przy np. iconv(iso > utf)
- próby są realizowane na maszynie na ktorej lacze sie ze zrodlem z uzyciem: "SQL Native Client (SQL 2005)", a testy byly wykonywane przy wlaczonym i wylaczonym "Perform translation for character data".

Czy moze macie jakies pomysly?

vokiel
A czy ustawiałeś kodowanie połączenia z bazą, oraz przesyłanych danych ? (SET NAMES 'utf8')

Może trzeba przy ustawić stronę kodową dla MSSQL na CP_UTF8

Albo konwersja iconv ale kodowanie należy sprawdzić w bazie logując się np przez SSMS?

A może skorzystać z PDO?
beherit
Hej, dzieki za podpowiedzi. Nie wiem jednak jak w ODBC ustawić SET NAMES. Nie ma tam rzadnej podobnej komendy, jak to bywa w polaczeniach mssql czy mysql umozliwiajacej taka czynnosc, albo jestem slepy.

PDO i MSSQL_Connect (w tym ADOdb - wykorzystujace mssql_connect) odpadaja z innych przyczyn.

W bazie mam Collation: SQL_Polish_CP1250_CI_AS . A same pola: Polish_CI_AS.

A iconv i mb_encode z windows-1250 na utf-8 nie dają rady... albo krzaczki albo sie wysypuja nawet.

Pozdrawiam,
P.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.